İşte HSYK kanun tasarısının ön taslağı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Eylül 2010 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hâkimler ve savcılar yüksek kurulu kanunu tasarısı (ön taslak) ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

ÖN TASLAKTA YER ALAN DÜZENLEMELER HAKKINDA ÖZET

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu Tasarısı Ön Taslağıyla getirilen düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

1. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) idarî ve malî özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisi olacak ve kendisine ait bir bütçesi bulunacaktır. (m.3/1, 44/1)

2. Kurulun, Genel Sekreterlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı şeklinde hizmet birimleri olacak. Başka bir ifadeyle, Teftiş Kurulu HSYK'ya bağlanacak ve HSYK'nun kendi sekretaryası hizmete girecektir. (m.5/2, 10, 14)

3. Kanunlarda açıkça Bakanlığa verilenler dışındaki, hâkim ve savcıların tüm özlük işleri, HSYK tarafından yerine getirilecektir. (m.4)

4. Kurulun üst yöneticisi Başkanvekili, harcama yetkilisi Genel Sekreter, gerçekleştirme görevlisi Genel Sekreter tarafından belirlenecek Genel Sekreter Yardımcısı olacaktır. (m.44/4)

5. Adalet Bakanı olan Başkan, dairelerin çalışmalarına katılamayacaktır. (m.6/3)

Sadece Genel Kurul toplantılarına katılabilecektir. Genel Kurulda hakimsavcılarla ilgili disiplin ve üyelerle ilgili suç ve disiplin işlerinin görüşüleceği toplantılara da katılamayacak ve oy kullanamayacaktır. (m.6/3-a, 39/1-c)

6. Başkan, yetkilerinden bir kısmını yazılı olarak Başkanvekiline devredebilecektir.

(m.6/4)

7. Başkanın Genel Sekreterin atanması dışında, atamalarda hiçbir yetkisi bulunmayacaktır. (m.7/1, 7/2, 11/1) Genel Sekreteri de Genel Kurulun teklif ettiği 3 aday arasından atayacaktır.(m.11/1)

8. Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan yardımcıları, Kurul başmüfettişleri, Kurul müfettişleri (m.15/1) ve Genel Sekreter yardımcıları (m.11/4), Kurulda görev yapacak tetkik hâkimleri (m.12/2) Genel Kurul tarafından atanacaktır.

9. Kurulun idarî personelini atama yetkisi, Başkanvekiline ait olacaktır.(m.13/3)

10. Yönetmelikleri çıkarma ve genelge düzenleme yetkisi Genel Kurula ait olacaktır.

(m.7/2-ı)

11. Üyelerin hangi dairede görev yapacağı Genel Kurul tarafından seçimle belirlenecektir. (m.8/1)

12. Genel Kurul gündemi Başkan tarafından belirlenecek, ancak üyelerin talebi ve Genel Kurulun kararı ile her zaman gündemde değişiklik yapılabilecektir. (m.29/2-6)

13. Genel Kurul; en az onbeş üyeyle toplanacak (m.29/3) ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alacaktır.(m.29/4)

14. Daire başkanları, daire üyeleri arasından Genel Kurul tarafından seçilecektir. (m.8/3)

- HSYK'nın yeni yapısına ilişkin tablolar
- Ön taslak hakkında genel bilgi notu
- HSYK'nın eski ve yeni yapısına ilişkin karşılaştırmalı tablo
- Kanun Tasarısı (ön taslak)
- Genel Gerekçe
- Madde gerekçeleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber