ÖSYM, ÜDS sınav uygulamasını değiştirsin

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığınca 1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliğinin Yabancı dil koşulu başlıklı 5. maddesinde ?Yabancı dil koşulunun sağlanması için adayların İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birinden Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) girmeleri gerekir. ÜDS, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç ayrı alanda ve merkezi olarak yapılır. Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde belirtilen temel alanların hangisinde doçentlik sınavına başvurulacaksa, ÜDS'ye o alanda girmek zorunludur. ÜDS alanlarının kapsadığı temel alanlar aşağıda verilmiştir.

Fen Bilimleri : Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme (fen kısımları), Fen Bilimleri ve Matematik, Mesleki Eğitim (fen kısımları), Teknik Eğitim, Mimarlık, Mühendislik, Ziraat ve Ormancılık.

Sağlık Bilimleri : Sağlık Bilimleri.

Sosyal Bilimler : Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme (sosyal kısımlar), Mesleki Eğitim (sosyal kısımlar), Filoloji, Güzel Sanatlar, Hukuk, İlahiyat, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler.

Yabancı dil koşulunun sağlanması için ÜDS'den yüz üzerinden en az altmışbeş puan alınması gerekir.?

hükmü yer almaktadır. Bu hüküm doğrultusunda Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) yılda iki kez ve tek oturumda yapılmaktadır ve bu anlayış kaldırılan bu yönetmelik doğrultusunda devam etmektedir.

Ancak, 31.01.2009 Tarih ve 27127 sayılı Resmi Gazete de yukarıdaki yönetmelik yürürlükten kaldırılarak yeni bir yönetmelik kabul edilmiştir. Bu yönetmeliğin 4. maddesindeki (2) Doçentlik başvurusu için; alt başlığında Yabancı dil ve sınavına ilişkin koşullar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Merkezi yabancı dil sınavında başarılı olunması,

(4) Doçentlik başvurusunda bulunabilmek için adayın, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında dört yıllık lisans programında yabancı dil olarak öğretilen, kendi alanında akademik bakımdan ilerlemesini sağlayan ve uluslararası geçerliliği bulunan dillerden birini bildiğini, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil seviye belirleme sınavından en az altmışbeş puan alarak, belgelemesi gerekir??

Yeni yönetmelik, yukarıda görüldüğü gibi 1 Eylül 2000 tarihli yönetmelikte söz edilen belli alandan (Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler) dil sınavına girme koşulunu kaldırmıştır. Başka bir ifade ile doçentlik başvurusunda bulunabilmek için, ÜDS'nin Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler alanlarından birinde 65 almak yeterli görülmektedir. Aday herhangi bir alandan aldığı 65 puanla doçentlik için başvurabilmektedir. Son yapılan düzenlemelerde bu durumu sınırlayan hiçbir engel bulunmamaktadır.

Varolan uygulama ile Fen, Sağlık ve Sosyal Alanlarını içeren ÜDS aynı tarihte ve aynı saatte yapılarak üç alanın her birinden de sınava girme hakkı olan adaylar, sadece bir alanı seçmek zorunda bırakarak diğer alanlarda sınavlara girmeleri engellemektedir.

Bazı akademisyenler tarafından ÖSYM'ye yapılan başvurularda, yukarıda söz edilen nedenlerle ÜDS sınavındaki oturumların adayların tüm oturumlara katılabilmesini sağlayacak şekilde (3 ayrı oturum) düzenlenmesini, bu teknik olarak mümkün olamayacaksa ÜDS'nin ilk uygulandığı yıllarda olduğu gibi tüm alanlarda cevap anahtarının tek (ortak) olması istenmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber