Türkiye ilk askeri gemisini üretti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin savunma sanayii alanında yaptığı yatırımlar meyvelerini veriyor. İstanbul Tuzla'da üretilen, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ve silah atış kontrol sistemi ASELSAN tarafından geliştirilen Ç151 süratli amfibi gemisi dün törenle denize indirildi.

Törende konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin askeri gemilerin inşası konusunda dışa bağımlılığının ortadan kalktığını söyledi. Türkiye'nin ilk kez kendi milli piyade tüfeğini tasarladığını ve 2011'de seri üretime geçileceğini vurgulayan Erdoğan, yerli tankın prototipinin üretildiğini, ayrıca Anka adı verilen insansız hava aracının prototip üretimine başlandığını açıkladı. Erdoğan, "Göktürk adını verdiğimiz Türk mühendislerince yapılan istihbarat uydumuzun çalışmaları devam ediyor. İnşallah 2012'de uzaya fırlatıyoruz." dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 'Süratli Amfibi Gemi Projesi' kapsamında Anadolu Deniz İnşaat Kızakları (ADİK) Tersanesi'nde yaptırılan ilk yerli çıkarma gemisi Ç151, FURTRANS tarafından inşa edildi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, ocakta ilk kaynağı yapılan geminin 7-8 ay gibi kısa bir sürede denize indirilecek aşamaya gelmesinin tersane sektörünün başarısı olduğunu söyledi. Süratli Amfibi Gemi Projesi kapsamında ulaşılması hedeflenen yerli katkı oranının yüzde 75 olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu oran, sadece tersanecilikte değil, savunma sanayiinde de Türkiye'nin çok farklı bir konuma geldiğine işaret ediyor. Ülkemiz sanayisine mühendis ve teknisyenlerine duyduğumuz güvenin karşılıksız olmadığını bugün karşımızda duran eserle görüyoruz." diye konuştu. Konuşmasında savunma sanayiinde gelinen noktaya dikkat çeken Erdoğan, şu bilgileri verdi: "TSK'nın ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji ürünü çok sayıda teçhizat milli tasarım ve üretim projeleriyle tedarik edilebiliyor. Savunma sanayii ürünlerimiz artık uluslararası alanda rekabet edebilir duruma ulaştı. Savunma sanayimiz 2002 yılında tüm Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacının sadece yüzde 25'ini karşılıyordu. 2009 sonunda bunu yüzde 46'ya çıkardık. Bu yıl sonunda ise savunma ihtiyacının yüzde 50'si Türkiye'den karşılanacak. Savunma sanayii cirosu 2002'de 1 milyar dolardı. 2009 sonu 2,4 milyar doları yakaladı. 2010 sonunda 3 milyar dolar hedefine koşuyoruz. Savunma sanayii ihracatımız da 240 milyon dolardan 832 milyon dolara çıktı. 2011'de hedef 1 milyar dolar."

FURTRANS Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez, Ç151'in 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dizayn edilen sınıfındaki en hızlı gemi olduğuna işaret etti.

ENERJİYİ SANAL DÜŞMANLAR İÇİN HARCADIK

Erdoğan, dün Piri Reis Üniversitesi 2010-2011 eğitim yılı açılış törenine de katıldı. Erdoğan, açılışta, Türkiye'nin yıllar boyu enerjisini içte ve dışta üretilen sanal düşmanlara harcadığını dile getirdi. Türkiye'nin sanal düşmanlarla uğraşmaktan gençlerine, geleceğine yatırım yapamadığını aktaran Erdoğan, hükümet olarak 8 yıldır bu anlayışı tersine çevirmek, statükoyu kırmak ve ezberleri bozmak için uğraştıklarını söyledi.

MUTLU ÖZAY, HÜSEYİN AYDIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber