İki yeni vakıf üniversitesi kuruluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir ve Trabzon'da iki yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre, İzmir'de, Türkiye Tabipler Vakfı tarafından, ''Şifa Üniversitesi'' adı altında vakıf üniversitesi kurulacak. Söz konusu üniversite Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri fakülteleri ile Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

Trabzon'da ise Maçka İmar Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından ''Avraysa Üniversitesi'' adı altında vakıf üniversitesi kurulacak. Üniversitede; Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık fakülteleri, Yabancı Diller Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri enstitüleri bulunacak.


YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

?Şifa Üniversitesi

EK MADDE 133- İzmir'de Türkiye Tabipler Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip Şifa Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur.

Bu Üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

a) Tıp Fakültesinden,

b) Diş Hekimliği Fakültesinden,

c) Sağlık Bilimleri Fakültesinden,

ç) Sağlık Bilimleri Enstitüsünden,

oluşur.

Avrasya Üniversitesi

EK MADDE 134- Trabzon'da Maçka İmar Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip Avrasya Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur.

Bu Üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

a) Fen-Edebiyat Fakültesinden,

b) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden,

c) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden,

ç) Yabancı Diller Yüksekokulundan,

d) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,

e) Fen Bilimleri Enstitüsünden,

oluşur.?

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Türkiye çok genç nüfusa sahip olup, bu genç nüfusun yükseköğretime önemli bir talebi bulunmaktadır. Türkiye'de 2008-2009 eğitim-öğretim yılında üniversitelerin açıköğretim ve diğer yükseköğretim kurumları hariç önlisans, lisans ve lisanüstü programlarında eğitim gören toplam 1.746.534 öğrencinin 166.157'si vakıf üniversitelerinde eğitim-öğretim görmektedir. Devlet kaynakları ile değil kendi kaynaklarıyla, kazanç amacı gütmeksizin vakıflar tarafından kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tasarı ile kurulması öngörülen Şifa Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi Türkiye'nin genç nüfusunun yükseköğretime olan talebini karşılamakta yardımcı olacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; İzmir'de Türkiye Tabipler Vakfı tarafından Şifa Üniversitesi adıyla ve Trabzon'da Maçka İmar Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından Avrasya Üniversitesi adıyla vakıf üniversiteleri kurulması öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber