Meslek liseliler YÖK'ü bekliyor

Haber Giriş : 13 Mart 2005 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavına 3 aydan kısa bir süre kalırken, binlerce meslek lisesi mezunu YÖK Kanunu'nda değişiklik yapılarak meslek lisesi mezunlarına yönelik eşitsizliğin ortadan kaldırılması için hükümete ve Meclis'e mesaj yağdırıyor.

BİLAL ÇETİN / ANKARA
Binlerce meslek lisesi mezunu, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıracak olan YÖK Kanunu değişikliğinin kısa sürede Meclis gündemine getirilmesini ve 2005 ÖSS'den önce yapılmasını istiyor. YÖK Kanunu'ndaki katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan kanun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

Milletvekillerinin cep telefonlarına ve mail adreslerine mesaj gönderen meslek liseliler, üniversite sınavlarına 3 aydan daha kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, katsayı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik tasarının bir an önce Meclis'ten çıkartılmasını istiyor.

Meslek liselerine talep azaldı

Katsayı adaletsizliği meslek liselerine olan talebi de azalttı. Katsayı adeletsizliği nedeniyle genel liselerde okuyan öğrenci oranı yüzde 65 olurken, meslek liselerinde okuyan öğrenci oranı ise yüzde 35'te kaldı. Kalkınma planlarında 2003-2004 eğitim-öğretim yılında meslek liselerinde 2.330.000 öğrencinin eğitim görmesi hesaplanırken, sayı sayısı sadece 1.129.481'de kaldı.

Sınavsız geçiş başarısız oldu

Meslek lisesi mezunlarının meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi uygulaması ilgi görmedi. 2002 yılında meslek yüksekokullarına 282 bin öğrenci sınavsız geçiş hakkını kullanırken, 2003 yılında ise bu rakam 93 binler seviyesine düştü. 2004 yılında ise 115 bin meslek lisesi mezunu sınavsız geçişten yararlanarak meslek yüksekokullarına kayıt yaptırdı. Meslek yüksekokulu mezunlarının kendi bölümlerindeki fakültelere dikey geçiş hakkı tanınmasına rağmen mezunların büyük çoğunluğu dikey geçiş sınavında başarılı olamadı.

AB İlerleme Raporu'nda meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin başarısız olduğuna dikkat çekilerek, "İkinci olarak mesleki ve teknik okullara yönlendirilen öğrenci sayısı palanlandan daha azdır. Üniversiteye giriş sınavları genel liselerden mezun öğrenciler lehine bir ayrıma yol açmaktadır" denildi

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber