Mesleki Eğitimde, 'Hurda' temrinlik olarak kullanılacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ekim 2010 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 27.07.2010 tarih ve 4852 sayılı ?Hurdanın temrinlik olarak kullanılması? konulu yazıları ile Hurdaya ayrılan malların temrinlik olarak kullanılmasında izlenecek yolu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 27.07.2010 tarih ve 4852 sayılı ?Hurdanın temrinlik olarak kullanılması? konulu yazılarında; ?5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile idarelerin kamu kaynaklarını etkin, ekonomik ve verimli olarak kullanmaları temel ilke olarak belirlenmiştir. Ayrıca; Kamu idarelerine ait malları edinme, kiralama, tahsis, yönetim, kullanma ve elden çıkarma işlemleri, mevzuatında öngörülen kurallar dâhilinde hizmetin amacına uygun olarak verimlilik ve tutumluluk ilkesine göre yapılır. Bu ilkeye aykırı eylem ve işlemlerden doğacak zararlardan malların yönetimi veya kullanılması hususunda yetki verilenler sorumludur.

E-taşınır sistemi, Bakanlık birimlerinin taşınır mallarını hukuka uygun saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasını sağlamak, taşınır mal yönetiminde etkili, ekonomik ve verimliliği sağlayacak bir yönetim anlayışını benimseyerek, kamu kaynağı kullanımında tasarrufu ve hesap verebilirliği sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Taşınır mal yönetmeliği hükümlerine göre hurdaya ayrılan taşınırlardan temrinlik olarak kullanılabilecek olanlar, Bakanlığımıza bağlı okul ve eğitim kurumlarında temrinlik malzemesi olarak öğrencilerin eğitiminde kullanılabilir. Kanunda öngörülen verimlilik ve tutumluluk ilkesine uygun olarak okullar temrinlik ihtiyacını öncelikli olarak bu mallardan karşılayacaklardır.

Hurdaya ayrılan malların temrinlik olarak kullanılmasında izlenecek yol aşağıda açıklanmıştır.

1- Bakanlık birimleri; Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre, hurdaya ayrılan envanter ve muhasebe kayıtlarından çıkarılan taşınırlardan, eğitim ve öğretimde temrinlik olarak kendi birimlerinin laboratuarlarında kullanılacak ise; e-taşınır sistemine iz bedeli (0.01 TL) üzerinden ve "150.99.04.03- temrinlik kodu seçilecek ve özellikler kısmına malın tanımlı bir adı var ise adı, yok ise belirgin olan özelliği girilecektir.

Hurdaya ayrılan taşınırlar başka bir birim tarafından temrinlik olarak kullanılacak ise; hurdayı temrinlik olarak kullanacak birime tutanakla devir edilecektir. Devir alan birim iz bedelinden yukarıda anlatıldığı şekilde e-taşınır sistemine giriş yapacaktır.

Her iki durumda da düzenlenen taşınır işlem fişlerinin bir nüshalı yazı ekinde muhasebe birimine gönderilerek muhasebe kayıtlarına alınması sağlanacaktır.

2-Muhasebe birimince alınan taşınır işlem fişi düzen1enecek muhasebe işlem fişi ekine bağlanarak, değerleri toplamı 150.99.04- Eğitim ve Öğretim Amaçlı Kullanılan Madde ve Ma1zemeler yardımcı hesabına borç, 600.05.9.1.99 Yukarıda Tanımlanmayan Diğer Çeşitli Gelirler yardımcı hesabına alacak kaydedilecektir (bu madde muhasebe birimleri tarafından uygulanacaktır).

3-Söz konusu madde ve malzemeler, temrinlik malzeme olarak kullanıldığı sürece kayıtlarda izlenecektir. Söz konusu malzemelerden temrinlik malzeme olma özelliğini kaybeden ve kullanma imkanı kalmayanlar e-taşınır sisteminde "Tüketime verme" işlem türü ile düzenlenen taşınır işlem fişi ile envanter kayıtlarından çıkarılacaktır. Kayıtlardan çıkarılan taşınır hurdalarından ekonomik değeri olanlar hakkında 24/05/2007 tarih ve 26531 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 311 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğine göre işlem yapılacaktır. Ekonomik değeri olmayan ve eğitim amaçlı kullanılamayacak durumda olan temrinlik malzemesi Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre yok edilecektir.

4-Envanter kayıtlarından tüketime verme işlem türü seçilerek çıkışı yapılan taşınırlar için düzenlenen taşınır işlem fişleri muhasebe birimlerine gönderilmeyecektir. Onun yerine üç ayda bir düzenlenen "Tüketim Malzemeleri Çıkış Listesi" e-taşınır sisteminden alınarak muhasebe birimine verilecektir (ilgi (b) yönet.30. mad.2'inci bendi).

Diğer kamu idarelerinin Maliye Bakanlığından izin alarak birimlerimize temrinlik madde ve malzemesi olarak devir ettikleri taşınırlar hakkında da yukarıda açıklandığı şekilde işlem yapılacaktır.? Açıklamasında bulunuldu.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber