İlköğretimde kaynaştırma eğitimi alan öğrenci sayısı 71 bin'i aştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2010 22:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal okullarda akranlarıyla birlikte eğitim görmelerine olanak veren kaynaştırma yoluyla eğitim almasının bakanlığın hedefleri arasında yer aldığını açıkladı. Bakan Çubukçu, bu çalışma doğrultusunda şuana kadar Türkiye genelinde 35 bin olan ilköğretim düzeyindeki kaynaştırma eğitimi alan öğrenci sayısının yüzde 100'ün üzerinde artarak 71 bin 142'ye ulaştığını söyledi. Çubukçu, Ortaöğretim kapsamında da 5 bin 62 öğrencinin de kaynaştırma eğitimi uygulamalarından faydalandığını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı, kaynaştırma eğitiminin daha da yaygınlaştırılması amacıyla 'Okullarımızda Neden, Nasıl, Niçin Kaynaştırma Eğitimi' kılavuzu yayınladı. Yayınlanan kılavuzda kaynaştırma eğitimi ile ilgili bilgiler veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Özürlülerin eğitimi ile ilgili mevcut yasal düzenlemeler büyük oranda özürlülerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliktedir. Ancak mevzuattaki uygulamalarda zaman zaman bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Özel eğitim hizmetleri kapsamında özel eğitim gerektiren öğrencilerin normal okullarda akranlarıyla birlikte eğitim görmelerine olanak veren kaynaştırma yoluyla eğitim alması bakanlığımızın ana hedeflerindendir. Kaynaştırma yolu ile eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde etkin yoldur. Özel eğitimin temel ilkelerinin başında gelen özürlü bireyin eğitime fiziksel ve sosyal çevresinde ayırmadan devam etme ve özürlünün eğitiminde ailenin aktif yer alması gibi ilkelerin daha anlamlı ve etkin olabilme kaynaştırma yoluyla eğitimin başarılı olmasına bağlıdır. Bu noktada sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerimize ve ailelerimize ciddi sorumluluklar düşmektedir. Kaynaştırma uygulamalarında yaşanan sıkıntıların temelinde, öğretmenlerin ve ailelerimizin bilgi, yöntem, teknik ve tutumlarındaki eksiklik ve bir yol haritasının olmaması da önemli bir etkendir." dedi.

Gün geçtikçe kaynaştırma eğitimine tabi tutulacak öğrenci sayısının arttığına dikkat çeken Bakan Çubukçu, kaynaştırma eğitimindeki sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla söz konusu kılavuzu yayınladıklarını dile getirdi. Bu kılavuzun yönetici, öğretmen ve aileler tarafından okunması istendi.

ÖĞRETMENLERİN SINIFLARINDA İSTEMEDİĞİ ÇOCUKLAR

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı İlköğretim Müfettişi Doğan Ceylan, bakanlığın yayınladığı kılavuzun yerinde ve faydalı olacağına dile getirdi. Doğan Ceylan, özel eğitim uygulamaları, bakanlığın yıllardır üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu olduğunu ancak bütün çabalarına rağmen çok ta başarılı olamadığı bir alan olduğuna dikkat çekti. Ceylan, "Özel eğitim gerektiren öğrenciler genellikle öğretmenler tarafından sınıflarında istenmeyen çocuklardır. Diğer çocuklara ayrılacak zamanın bu çocuklarla meşgul olarak geçirileceği, dolayısıyla sınıf başarısının geride kalacağı kaygısını taşır öğretmenlerimiz. Bu öğrenciler için özel program geliştirilmesi özel ölçme-değerlendirme çalışması yapılması da iş yükünü artırır öğretmenin." ifadelerini kullandı.

Uygulamalarda yaşanan sıkıntıları da dile getiren Ceylan, "Öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitsel tanılarında geç kalınır, sınıfta kalmaması gereken bu öğrencilere bazen sınıf tekrarı yaptırılır. Sınıflara dengeli dağıtılmaz. Bireyselleştirilmiş eğitim programları amacına uygun hazırlanmaz, kendi programlarına yönelik ölçme-değerlendirme yapılmaz, yarı zamanlı kaynaştırma eğitimi hiç uygulanmaz, okul öncesi eğitim zorunlu olduğu halde, özel eğitim gerektiren çocuklar tespit edilerek anasınıflarına alınmaz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber