Milli Eğitim Bakanlığının İki Projesi Yarım Mı Kaldı?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik göreve geldiği günden bu yana bir çok önemli projeyi hayata geçirdi. Laptop ihalesine ilişkin olarak da son açıklama bu hafta içinde yapılacak. Ama bizzat Sayın Çelik tarafından gündeme getirilen iki konuda hala bir gelişme yaşanmamıştır. Bunlaran birisi, "Öğretim elemanlarına üniversitede askerlik teklifi", diğeri ise "az gelişmiş ilçe ve köylerde görev yapan öğretmenlere verilecek ek ödeme"dir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 14 Mart 2005 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bizzat Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından gündeme getirilen ve oldukça önem verdiğimiz iki projeye ilişkin haberlere aşağıda yer verilmiştir. Bu haberlerden, "Öğretim elemanlarına üniversitede askerlik teklifi"ne ilişkin daha sonra hiçbir gelişme yaşanmamış ama "az gelişmiş ilçe ve köylerde görev yapan öğretmenlere verilecek ek ödeme" konusunda, son olarak, tasarının Maliye Bakanlığına gönderildiği belirtilmiştir. Umarız Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya ilişkin son gelişmeler hakkında gerekli açıklamayı yapacaktır.

Öğretim elemanlarına 'üniversitede askerlik' teklifi

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretim elemanlarının öğretmenler gibi görev başında askerlik yapabilmeleri için girişim başlattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'na bir yazı göndererek, 'ortak çalışma yürütme' çağrısı yaptı. Çelik, yazısında, yükseköğretimdeki en önemli sorunların başında 'nitelikli yetişmiş öğretim elemanı açığı'nın yer aldığını belirterek, sorunun giderilmesi için tüm imkanları kullanılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'deki üniversitelerde toplam 76 bin 90 öğretim elemanının görev yaptığını belirten Çelik, bunların 27 bin 426'sının (yüzde 33) askerlik yükümlüsü, araştırma görevlisi olduğuna dikkati çekti. Bu kişilerin askerlik hizmeti nedeniyle eğitimden uzak tutulmasının ülke adına büyük kayıp olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bu durumun ülke çıkarları adına olumlu değerlendirilebilmesi için söz konusu personeli uzun süreli silah altına almak yerine Bakanlığımız öğretmenlerine 1076 Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanun ile getirilen uygulamaya benzer bir uygulamaya gidilmesi yararlı olabilecektir.
Bu durumdakilerin gelişmekte olan üniversitelerde görevlendirilmesi ise üniversiteler arasında bilgi transferini sağlayacağı gibi akademik personel arasında etkili bir iletişimin kurulması sonucu kişisel dostlukların kurumlararası ilişkilere de olumlu yansıması olacaktır."

Çelik, yürütülecek ortak bir çalışmayla öğretim elemanlarının temel askerlik eğitiminden sonra uzmanlık alanlarında ihtiyaç duyulan, gelişmekte olan bir üniversitede görevlendirilebileceklerini ve askerlikleri süresince burada öğretim faaliyetlerini sürdürebileceklerini söyledi.

Çelik, uygulamayla gelişmekte olan üniversitelere önemli oranda akademik personel desteği sağlanabileceğini de vurguladı.

Radikal


Taşrada Görevli Öğretmenler 400 Milyon Fazla Alacak

Gelişmişlik durumu bakımından ülkenin en gerisinde kalan ilçe ve köylerde görev yapan öğretmenlere 250 ile 400 milyon lira arasında ek tazminat ödenecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mahrumiyet bölgesi ilçelerde görev yapan öğretmenlere ek ödeme yapılabilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü, Başbakan'ın da Maliye Bakanı'na talimat verdiğini açıkladı. Çelik, ek tazminat miktarının yapılacak çalışmalar sonunda netleşeceğinin altını çizerken, hükümet olarak öğretmenlerin maddi durumlarını iyileştirecek projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Devamı için tıklayın.

Bakan Çelik, ek ödeme yapılması planlanan ilçelerin sadece doğu illerini değil, benzer durumdaki Orta Anadolu ve batı illerindeki ilçeleri de kapsayacağını söyledi. Çelik, ?Örneğin Kastamonu'nun Küre ilçesinin doğudakilerden hiçbir farkı yok. Adana'nın, Kütahya'nın, Malatya'nın bazı ilçeleri de böyle. Ek tazminatla il merkezlerinde toplanan öğretmenleri ilçelere çekmeyi planlıyoruz.? dedi. Bakanlık bürokratlarına ek ödeme konusuyla ilgili yasa taslağı hazırlamaları için gerekli talimatı verdiğini kaydeden Çelik, Maliye Bakanlığı ile de görüşerek taslağın bir an önce Bakanlar Kurulu'na getirilmesini sağlayacaklarını belirtti.

Bakanlığın hazırlıklarını sürdüğü taslak, geçen ay YURTKUR personeline yapılan ek ödemenin bir benzeri şeklinde hazırlanıyor. YURTKUR personeline, bursları tek çatı altında toplayan yasaya eklenen bir madde ile unvanına göre 250-450 milyon lira arasında ek ödeme yapılması sağlanmıştı. Taslak, tazminat verilecek ilçelerin tespitini Bakanlar Kurulu'na bırakıyor. Bakanlar Kurulu'na ilçe teklifini ise ?Devlet Personel Başkanlığı, Milli Eğitim ve Maliye bakanlıklarının götürmesi öngörülüyor. Ayrıca en mahrum ilçe ve köylerdeki öğretmenlere daha fazla, bunlardan daha az mahrum ilçe ve köylerine ise daha az tazminat verilmesi hedefleniyor. İlçelerin tespitinde halen MEB'in öğretmenlere hizmet puanı verirken kullandığı ?İl, İlçe Sınıfları ve Puan Çizelgesi'nin örnek alınması bekleniyor. Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yer alan çizelge, ?öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren il ve ilçeleri' beş sınıfa ayırıyor.

Öğretmenlere çalıştıkları ilçelerin grubuna göre hizmet puanı veriliyor. Durumu en iyi olan il ve ilçelerde görev yapanlara A-10 puan verilirken, en kötü ilçelere E-20 hizmet puanı veriliyor. Bu ilçelerin köylerinde görev yapanlara ise ilave 4 puan veriliyor. Bir ildeki ilçeler, ekonomik, sosyal ve ulaşıma göre farklı grupta olabiliyor. Örneğin Adana'nın 3 ilçesi A, iki ilçesi B, bir ilçesi C, bir ilçesi D, 5 ilçesi ise E grubunda yer alıyor. Bakanlık, D ve E grubunda olan öğretmenlere ek tazminat verilmesini istiyor. Ancak 10 sene öncesine göre yapılan bu gruplandırmanın Bakanlar Kurulu kararıyla güncellenmesi öngörülüyor.

Ek tazminatın Maliye'ye getireceği yüke göre, ilçelerin ve tazminat miktarının belirlenmesi öngörülüyor. Ancak ortalama 250-400 milyon lira olması planlanıyor. Doğudakiler dahil il merkezlerinde çalışan öğretmenlere tazminat verilmesi düşünülmüyor. Ayrıca öğretmenlerle birlikte mahrumiyet bölgesi ilçelerdeki okul idarecileri ve hizmetli gibi diğer eğitim çalışanlarına tazminat verilip verilmeyeceği de net değil. ?Öğretmenlerin etkili ve verimli çalışmasını desteklemek, ekonomik koşullarını iyileştirmek, dengeli dağılımı sağlamak, tecrübeli öğretmenleri bu ilçelerde tutabilmek' amacıyla hazırlanan taslağın uygulanabilmesinin, rotasyonun bile kaldırılmasını sağlayabileceği kaydediliyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber