İtfaiyeden uyarı: Bacanızı temizletin yanmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2010 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ordu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü kış mevsiminin yaklaşması nedeni ile baca temizliklerine başladı. Bacaların temizlenmemesinden kaynaklanan yangınlar konusunda vatandaşları uyaran Ordu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ordu'da bu zamana kadar baca yangını sebebiyle ölüm olmadığı ancak bunun olmayacağını anlamına gelmediği belirtilerek Orduluların gerekli önlemleri almasını istedi.

Ordu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kış mevsiminin yaklaşması nedeni ile itfaiye müdürlüğümüz baca temizleme faaliyetlerine ekim ayı itibarı ile başlamıştır. Baca, içlerinin sıvanmaması, yüzeylerin pürüzlü olması, yeterince geniş ve dik olmaması, gerekli temizliklerinin yapılmaması nedeni ile zaman içerisinde kurum tutuşmasına sebebiyet vererek baca yangınlarına dönüşür. Kontrol edilemeyen baca yangınları, çatı yangınlarına, çatı yangınları ise bina yangınlarına sıçrama tehlikesi doğurur. Ayrıca temizlenmeye bacalardaki zehirli gazlar ve yeterince yanmamış kömür partikülleri hava kirliliği yaratır. Temizliği yapılmayan bacalar içerisindeki fazla miktarda karbon monoksit gazı yaşamsal alanlara sızabilir, bu gazı belirli süre solunum yolu ile alan canlıların hayatı tehlikeye girer." denildi.

Her sene kış boyunca baca problemlerinden dolayı birçok insanın hayatını kayebettiğine dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğin 58. Maddesi gereği odun, kömür sıvı yakıt gibi yüksek oranda is ve kirlilik yaratan yakıtlar kullanıldığında borular ayda bir, bacalar ise iki ayda bir temizlenir ve bacaların temizliğinden bina sahip ve yöneticileri sorumlu olduğu ibareleri yer almaktadır. Bacaları temizlettirmek isteyen bina sahibi ve apartman yöneticileri itfaiye müdürlüğünün 2339376 ve 2334436 numaralı telefonunu aramaları halinde encümen kararı ile belirlenen ücret dahilinde bacalarını temizlettirebilirler. Eğitimli ve kalifiye elemanlar tarafından hassas bir şekilde temizlenecek olan bacaların çekişi hem daha fazla olacak hem de yakıtı tam yakacağından daha az yakıtla daha fazla ısınma sağlanacak, baca temizliği için yapılan masraf fazlası ile geri kazanılacak en önemlisi hayatımız zehirlenmelere karşı garanti altına alınacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber