Yeşil kartlılar, özel hastanelerden yararlanabilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2010 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

ANKARA / 12.10.2010

YEŞİL KARTLI HASTALARIN ÖZEL HASTANELERİN YOĞUN BAKIM VE

DİŞ TEDAVİSİ HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLMESİYLE İLGİLİ

ÖNEMLİ AÇIKLAMA

?Ödeme Gücü olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik?le artık -bütün yoğun bakım yatak ve uzman kapasitesinin üçte birini oluşturan- özel hastaneleri yeşil kartlı hastalarımızın kullanımına açıyoruz.

Özel hastanelerin yoğun bakımları yeşil kartlı hastalarımıza açılıyor

Daha önce sadece Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinden hizmet alabilen yeşil kartlı hastalarımız, yeni düzenlemeyle birlikte yakınında tedavi olabileceği veya uygun yoğun bakım hizmeti alabileceği kamu hastanesi (Sağlık Bakanlığı veya Üniversite) yoksa özel hastanelerin yoğun bakımlarından faydalanabilecekler. 112 Acil Yardım Komuta Sisteminin koordinasyonunda ağır travma, kopmuş uzuvların yerine dikilmesi ve yanık gibi acil durumlarda özel hastanelerin uzman hekimlerinden ve fiziki kapasitesinden doğrudan yaralanılabilecekler.

Kamu sağlık kuruluşunda yaralı/hastaya acil müdahale yapılamaması durumunda hasta/yaralının uzuv kaybı veya bütün vücut fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabilecek (reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi) hallerde ve yoğun bakım hizmetine ihtiyaç duyduğu halde bu hizmetin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşunda karşılanamaması durumunda yeşil kartlı yaralı/hasta, mevcut durumun sağlık kuruluşu ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla bu hizmetin sunulduğu özel sağlık kuruluşuna sevk edilir. Sevk işlemi Sağlık Bakanlığa ait sağlık kuruluşunca, hasta nakli ise 112 Acil Yardım Sistemiyle yapılacaktır.

Özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirmesi ise bahsedilen prosedür çerçevesinde Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre yapılacak. Özel sağlık kuruluşunca düzenlenen tedavi faturaları, hastanın sevk edildiği Bakanlığa ait sağlık kuruluşuna gönderilecek. Bakanlık sağlık kuruluşu da yeşil kartlı yaralı/hastanın tedavi giderlerini özel sağlık kuruluşunun banka hesap numarasına aktaracak.

Yeşil kartlı hastalarımız diş dolgusu ve kanal tedavisi de yaptırabilecekler

Kişilerin konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri ancak ağız ve diş sağlığının tam olması ile mümkündür. Ağız içinde oluşabilecek her türlü olumsuzluk diğer sistemik hastalıklara yol açabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde esas olan hastanın dişlerinin kurtarılabilmesidir. Bu amaçla, diş dolgusu ve kanal tedavisi uygun tedavi yöntemleridir. Bu tip tedaviler tamamen sağlığın korunması amaçlı olup hem diş kaybını hem de daha masraflı olan diş protezi sürecine giden yolu da önlemektedir.

Bu nedenle, Yeşil kartlı hastalarımızın diş çekimi ve diş protezi hizmetiyle sınırlı tutulan ağız diş sağlığı hizmetinin kapsamı genişletilmekte, dolgu ve kanal tedavisi gibi dişi kurtarıcı işlemler de geri ödeme kapsamına alınmaktadır.

Bakanlığımızca hazırlanan ve bu değişiklikleri kapsayan Yönetmelik, imza için Başbakanlığı gönderilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Yoğun Bakım Yatak Sayısı : 16.020

Kamu Hastanesi (Sağ. Bak. ve Üniv.) : 10.837

Özel Hastane : 5.183

Toplam Uzman Hekim Sayısı : 59.601

Kamu Hastanesi (Sağ. Bak. ve Üniv.) : 40.706

Özel Hastane : 18.895

Yeşil kart Sahibi : 9.347.865

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber