İnsanlığın dijital hayatı incelendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 22:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternetin icadından bu güne kadar gerçekleştirilen en büyük dijital araştırma projesi tamamlandı. Aralarında Türkiye'nin de olduğu 46 farklı ülkeden 50 binden fazla kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma, "Günümüz insanı internette en fazla hangi siteleri ziyaret ediyor?" "Facebook üzerindeki ortalama arkadaş sayısı en fazla olan millet hangisi?", "İnsanların bilgi edinmek için ilk başvurduğu iletişim aracı hangisi?", "İnsanlar interneti ne sıklıkla hangi amaçla kullanıyor?" ve benzeri onlarca soruya cevap veriyor.

İNTERNET TELEVİZYON VE RADYOYU GERİDE BIRAKTI, İLK BİLGİ KAYNAĞI OLDU

Araştırmaya göre; internet, televizyon ve radyo gibi rakiplerine göre en genç iletişim aracı olmasına rağmen günümüzde açık ara farkla en çok kullanılanı. Her yüz çevrimiçi kullanıcıdan 61'i ilk dijital bilgi kaynağı olarak internete başvuruyor. Televizyona başvuranların oranı yüzde 54, radyoya başvuranların oranı yüzde 36. Diğer taraftan ilk kaynak olarak gazeteleri kullananların oranı ise sadece yüzde 32.

MEKTUPTAN SONRA ELEKTRONİK POSTA DA GEÇMİŞTE KALIYOR, SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ YÜKSELİŞTE

Araştırma sonuçlarına göre elektronik postanın icadıyla mektup yazmaktan büyük oranla vazgeçen günümüz insanı artık elektronik posta yazmaktan da vazgeçerek sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Diğer bir ifadeyle mektubun yerini alan elektronik postanın yerini de sosyal paylaşım siteleri alıyor. Çin'de her beş internet kullanıcısından 4'ünün kendi 'blog' sayfası bulunuyor. Bu Çin'deki toplam internet kullanıcılarının yüzde 88'ine tekabül ediyor. Diğer taraftan Brezilya'da internet kullanıcılarının yüzde 51'inin Amerika'da ise yüzde 32'sinin kendisine ait bir 'blog' sayfası bulunuyor.

İNTERNETTE EN ÇOK MALEZYALILARIN ARKADAŞI VAR, EN YALNIZ MİLLET İSE JAPONLAR

Araştırma sonucunda günümüz insanının 'Facebook' gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımıyla ilgili de birçok çarpıcı bulguya ulaşıldı. Buna göre teknoloji denilince ilk akla gelen millet olan Japonlar 'Facebook'ta en fazla yalnızlık çekenler. Listenin sonunda yer alan Japonların Facebook'taki ortalama arkadaş sayısı sadece 29. Tanzanya'da bile bu rakam 38. Diğer taraftan Facebook'ta ortalama 233 arkadaşı olan Malezyalılar listenin başında yer alıyor. Malezya'yı ortalama 231 arkadaş ile Brezilya, ortalama 217 arkadaş ile Norveç izliyor.

TÜRKLERİN FACEBOOK'TA ORTALAMA 189 ARKADAŞI VAR

Araştırmaya göre Türkiye'de internet genellikle sosyal paylaşım sitelerine girmek ve elektronik posta göndermek için kullanılıyor. Türkiye'deki her yüz internet kullanıcısından 32 tanesi interneti sosyal paylaşım sitelerine girmek için kullanıyor. İnterneti elektronik posta göndermek yada almak için kullananların oranı ise yüzde 30. Diğer taraftan; bilgi edinmek amaçlı kullananların oranı yüzde 11 haber sitelerine girmek için kullananların oranı yüzde 9, oyun oynamak amaçlı kullananların oranı ise yüzde 7.

SOSYAL PAYLAŞIMDA TELEFON, BİLGİSAYARIN YERİNİ ALACAK

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından bir tanesi de şüphesiz, internet kullanıcıları arasında popülaritesi hızla yükselen sosyal paylaşım siteleri. Her geçen gün daha fazla internet kullanıcısı sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. 'Digital Life' isimli araştırma projesi sosyal paylaşım sitelerinin kullanılma oranının yanı sıra hangi iletişim aracı vasıtasıyla kullanıldığını da ışık tutuyor. Buna göre, telefon üzerinden sosyal paylaşım sitelerinin kullanım oranı giderek artıyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde telefonun bilgisayarı geri de bırakacağını belirtiyor.

TARİHİN EN BÜYÜK DİJİTAL ARAŞTIRMASI

TNS isimli bir İngiliz araştırma firması tarafından hazırlanan ve 'Digital Life' (Dijital Hayat) adı verilen proje tarihin en büyük dijital araştırma projesi olması dolayısıyla oldukça büyük bir öneme sahip. Araştırma 46 farklı ülkeden 50 bin internet kullanıcısıyla görüşülerek gerçekleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber