YÖK Başkanı Özcan'a protesto

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Ekim 2010 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, akademik ders yılı açılışı için geldiği Harran Üniversitesi'nde, pedagojik formasyon alamadıklarından şikayet eden ve kendisine ulaşamayan Türk Dili Bölümü öğrencileri tarafından protesto edildi.

Bir öğrenciyi dinledikten sonra alkışlı protesto üzerine YÖK Başkanı Özcan aracıyla uzaklaşırken, öğrenciler ise sloganlar atarak oturma eylemi yaptı.

Harran Üniversitesi'nin akademik ders yılı açılış törenlerine katılmak üzere Şanlıurfa'ya gelen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ilk olarak üniversitenin Osmanbey Kampusu içerisinde yapımı tamamlanan Mühendislik Fakültesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Hayırsever işadamı Osman Haluk Arabacı tarafından yaptırılacak olan Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu'nun temel atma törenine de katılan Prof.Dr. Özcan, daha sonra merkezi kafeteryada gerçekleştirilen ders yılı açılış törenine katıldı.

ŞEMSİYELİ KORUMA

Akademik ders yılı açılışına katılan öğrencilerin üst araması yapıldıktan sonra alındığı salonda, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun üniversite ile ilgili bilgi vermesinin ardından kürsüye çıktı. Öğrencilerin YÖK Başkanı'na yönelik yumurtalı protesto yapacağı yönünde alınan duyum üzerine YÖK Başkanı Özcan'ın konuşması sırasında, kürsüye yakın noktada bir görevlinin elinde şemsiye ile hazır beklemesi dikkat çekti. Çok sayıda başörtülü öğrencinin de yer aldığı salonun ortasında sivil giyimli iki güvenlik görevlisinin ise öğrencilere doğru dönük şekilde bekletildiği görüldü.

Dünyanın hızlı geliştiğini ve yüksek öğrenime talebin de arttığını ifade eden Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, ?Dünya çok hızlı şekilde gelişiyor. Bu gelişmeler içinde YÖK'te bazı evrimleşmeler özellikle dikkat çekici. Yüksek öğrenime olan talebin artışı gözleniyor. Hayat boyu öğrenme fevkalede bir hal almıştır. Endüstride çalışan proje ve ödevler başka ülkelerde de hızlı bir şekilde devam etmektedir. Başka bir değişim küreselleşme dediğimiz korkunç değişim. Bölgeler arasında kıtalar arasında artık sınır yok. Amerika'nın bilmem hangi üniversitesindeki çalışmadan hemen haberdar olabiliyoruz. Sınırların kalkması işbirliğini arttırabilir, aynı zamanda rekabeti de güçlendirir? dedi.

DIŞA BAĞIMLIYIZ

Yeni teknolojiler sayesinde üniversitelerin ekonomiye büyük katkılar sağladığını ancak ülkemizin dışa bağımlı olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Özcan, şöyle konuştu:

?Her yıl üniversiteler bizden daha fazla kadro istiyor. Niçin ekonomiye bir katkıda mı bulundular? Hayır yok. Her yıl kadrolarımız artıyor ama bilimsel çalışmalarımız sınırlı kalıyor. Sağlık ve tarımdan örnekler veriyorum. Tohum fevkalede bir örnek. Türkiye'deki tohumların yüzde 5'i üniversiteler tarafından yetiştiriliyor İsteriz ki; bu oran yüzde 50 olsun, tohumların yüzde 80, 90'ı dışarıdan alınıyor. Dışarıdan alınanların genleriyle oynanıyor ve insanlarımıza zarar veriyor. Sağlık alanında köylüsü ve kentlisi istediği kadar hastanelerden hizmet görebiliyor. İlacımız yok dışarıdan alırız. Aşımız yok dışarıdan alıyoruz, tıbbı cihazımız yok dışarıdan alıyoruz ama bu hizmetlerde dışarıya bağımlıyız. Bu durum beni korkutuyor ve üzüyor. Çünkü biz bunların daha iyisini yaparız. En önemlisi de doku bankamız yok. İlik ameliyatı olmak isteseniz, akrabalarınızla sınırlı kalacaksınız. Eğer doku bankası olsaydı size uygun bir ilik anında bulunur. Ama biz dışarıya bağımlıyız. Özellikle kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar için dışarıya 400 milyon Euro ödüyoruz. Ülkemiz kan cenneti ama bunları dışarıdan satın alıyoruz. İşte bunları gerçekten anlamıyorum.?

SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI

Prof.Dr. Özcan, konuşmasının ardından YÖK Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek tarafından verilen, ?Türk Yükseköğretiminin Sanayileşmeye Etkisi' konulu ilk dersi dinledi. Ders bitiminde salondan ayrılan YÖK Başkanı Özcan, gazetecilerin gündemdeki konulara ve CHP'lilerin kendisine yönelik sert yakıştırmalarına ilişkin sorularını, ?Arkadaşlar kendinizi yormayın. Hiçbirisine cevap vermeyeceğim? sözleriyle karşılıksız bıraktı.

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

YÖK Başkanı Özcan, yeni ders yılının açılışının yapıldığı salon çıkışında kendisini bekleyen öğrencilerle karşılaştı. Bir öğrencinin kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki kampusa ulaşmakta yaşadıkları zorlukları dinleyen Prof.Dr. Özcan, konuyu Ulaştırma Bakanlığı ile görüşeceğini kaydetti. Bu kez Özcan'ın yanına yaklaşan bir başka öğrenci, Fen Edebiyat Fakülteleri'nde üçüncü sınıflarda verilmesine rağmen 4'üncü sınıfların formasyon eğitimi alamadığını söyledi. Öğrenciyi dinleyen ve ?Sizlere de verecekler? karşılığını veren YÖK Başkanı Özcan'a, bu kez aynı taleple bir grup öğrenci daha geldi.

YÖK Başkanı'nın kendilerini dinlemeyerek aracına binmesi üzerine yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu, alkışlarla Prof.Dr. Özcan'ı protesto edip yuhaladı. Alkışlar eşliğinde ?Formasyon? diye bağıran öğrenciler daha sonra yürüyerek ve ?Formasyon hakkımız, söke söke alırız', ?Formasyon istiyoruz', ?Eğitimde eşitlik engellenemez' sloganları atarak eğitim gördükleri fakülte binasına kadar yürüdü. Tepkilerini sürdüren ve fakülte binası önünde oturma eylemi yapan öğrenciler, daha sonra olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber