Yolsuzluğu araştıran müfettişlere sürgün

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Ekim 2010 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ali Dere'nin, bir şube çalışanıyla ilgili şikâyetini inceleyen kurum müfettişinin, Dere ve bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı Görmez'in yolsuzluğunu tespit ettiği ileri sürüldü. Ancak dosyanın başka müfettişlere verilerek sümenaltı edildiği iddia edildi.

İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ali Dere'nin, bir şube çalışanıyla ilgili şikâyetini inceleyen kurum müfettişinin, Dere ve bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez'in yolsuzluğunu tespit ettiği iddia edildi. Ancak dosyanın başka bir müfettişe verilerek sümenaltı edildiği ileri sürüldü. 2009'da başlayan ve 2010'da tamamlanan Dış İlişkiler Dairesi Şube Müdürü İsmail Akkurt'un performansıyla ilgili incelemeyle ortaya çıkarıldığı ileri sürülen yolsuzluğun üstünün örtülmesiyle ilgili iddialar şöyle:

MÜFETTİŞLERE BAŞKA GÖREV

Ali Demir, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı Yurtdışı Eğitim ve Rehberlik Şubesi Müdürü İsmail Akkurt'u 'iş takip ve geliştirme, ruh ve heyecanın bulunmadığı, pek çok işi hatırlatmadan yapmadığı, kendisine anlatılan konuyu hatırlama ve aktarma yönünden zayıf olduğu' iddialarıyla Personel Başkanlığı'na şikayet etti. Diyanet Teftiş kurulu Başkanlığı ise önce Başmüfettiş Mithat Bilgin ve Müfettiş Yardımcısı Yusuf Şener'i görevlendirdi. İddiaları inceleyen ve Akkurt'un savunmasını alan müfettişlerin, Demir ve bağlı bulundu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez'le ilgili yolsuzlukları tespit ettiği iddia edildi. Bilgin ve Şener'in tespitleri rahatsızlığa neden olunca, raporlarını yazmadan başka görevlere verildiği iddia edildi. Bilgin, Edirne İl Müftülüğü'nün teftişine, Şener ise hac organizasyonunda görevlendirildi.

ŞİKAYETÇİ HAKSIZ ÇIKTI

Dosya kendisine yükselme vaadinde bulunulduğu ileri sürülen Başmüfettiş Dursun Aygün'e verildi. Teftiş Kurulu'nun önceki müfettişleri yeni görevleri nedeniyle acil olarak değiştirmesine rağmen iddiaya göre Aygün de yurt dışına umre organizasyonu denetimi için yurtdışında görevlendirildi. Daha sonra ise 3 Haziran 2009'da açılan dosya başka bir başmüfettişe verildi. Yapılan incelemede, Akkurt ile ilgili tüm iddialarının delilden yoksun olduğu sonucuna varıldı. 6 Mayıs 2010 tarihli raporda iddialarla ilgili şubedeki tanıkların bilgisine başvurulduğu, Akkurt'un ifadesinin alındığı belirtilerek "İddiaları kanıtlayacak delillerin bulunmadı, ancak Demir'in Akkurt'tan sürekli şikayetçi olması nedeniyle çalışma ortamının kalmadığı" sonucuna varıldı. Raporda Akkurt'un görev yerinin değiştirilmesini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden ele alması tavsiye edildi.

İddialar yurtdışı görevlendirmeyle ilgili

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez ve kendisine bağlı bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Ali Dere'nin, kurumun Avrupa'daki Müslümanlara yönelik faaliyetlerinde yolsuzluk yaptığı ve açılacak okulların 'ılımlı İslam' projesi kapsamında faaliyette bulunması için girişimlerde bulunduğu ileri sürüldü. Dış İlişkiler Dairesi Şube Başkanı İsmail Akkurt için görevlendirilen müfettişlerin Diyanet'in yurtdışındaki camilere kadrosuzluk bahanesiyle imam göndermek için iki görevlinin usulsuz şekilde 2 milyon euro yardım topladığını tespit ettiği iddia edildi. Kadro sıkıntısı olmadığı halde toplanan paraların istenilen kişileri din hizmeti adı adlında yurtdışına göndermek için kullanıldığı iddia edildi. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde 'ılımlı İslam' oluşturma amacıyla açıldığı ileri sürülen İslam ilahiyatı kürsüleri, enstitüler ve okullara Diyanet'in bakış açısını dairenin yönlendirdiği de belirtildi.

Almanya'da uygulamaya konan, 'ılımlı' ya da 'libaral İslam' projesinin Diyanet içindeki yapı tarafından uzun yıllardır desteklendiği iddia edildi.

Bu kapsamda Görmez'in yakın dostu olduğu ileri sürülen Prof. Dr. Ömer Özsoy'un Diyanet tarafından Frankfurt Üniversitesi Proteston Teoloji Kürsüsü'nde Dekan mahiyetinde görevlendirilmesi örnek gösteriliyor. Özsoy'un maaşının diyanet Vakfı tarafından ödendiği, uygulamanın kurum içinde bir ilk olduğu ve tepkiyle karşılandığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber