Televizyon dizilerindeki lüks hayat boşanmaları tetikliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2010 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya İl Genel Meclisi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun 'Boşanma davaları ve nedenleri' konulu raporu çok çarpıcı bilgileri ortaya çıkardı. Yaklaşık 300 çift ve aile mahkemeleriyle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporda televizyonlardaki bazı dizilerin 'boşanmaları tetiklediği' belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, boşanma oranları her yıl artıyor. 2008 yılı verilerine göre, 99 bin 663 çift boşandı. Bu sayı geçen yıl 14 bin 499 artarak 114 bin 162'ye yükseldi. Konya İl Genel Meclisi Kadın Erkek Eşitliği Komisyon da il genelindeki boşanma nedenleriyle ilgili bir araştırma yaptı. Genç yaşta evlendirilen ve kısa süre sonra boşanan çiftlerle yaptığı yüz yüze görüşmeler yapan komisyon, boşanma avukatları ve aile mahkemelerinden bilgiler aldı. Komisyon, bugüne kadar 31 ilçede yaptığı araştırmada boşanmalarda televizyon dizilerindeki lüks hayat sahnelerinin etkili olduğunu tespit etti. Boşanmaların yüzde 98'i şiddetli geçimsizlik, yüzde 2'si ise zina ve terk olarak raporda yer aldı.

Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı ve İl Genel Meclis Başkan Yardımcısı Leyla Erdal, boşanmalarla ilgili 31 ilçede yaklaşık 3 ayı aşkın bir süredir çalıştıklarını söyledi. 2009 yılında Konya'daki aile mahkemelerinde 2 bin 757 boşanma davası açıldığını aktaran Erdal, bunların bin 932'isinin karara bağlandığını belirtti. Komisyon Başkanı Erdal, küçük yaşta evlenen çiftlerin kısa bir süre sonra boşandığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Özellikle kırsal kesimde aile büyükleriyle yaşayan gençler, evlilikte beklediğini bulamadığını belirterek boşanıyor. Boşanma nedenlerine bakıldığında şiddetli geçimsizlik ibaresi yer alıyor. Bu kavramın içinde o kadar çok sorun var ki. Ekonomik özgürlüğün olmaması, aile ekonomisinin babaya bağlı olması. Genç çiftler bir birlerini tanımadan evleniyor. Bunların hepsine birden şiddetli geçimsizlik deniliyor."

Kadın Erkek Komisyonu Başkanı Leyla Erdal, yapılan araştırmalarda televizyon dizilerinin boşanmalarda önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Özellikle ekonomisi tarıma dayalı ve aile büyükleriyle birlikte yaşayan çiftlerin evliliklerinde ciddi sorunlar olduğu uyarısında bulunan Erdal, "Aile içi çarpık ilişkileri konu alan diziler, lüks hayat sahneleri genç çiftlerin evliliklerini etkiliyor. Özellikle kadınlar dizilerdeki gibi bir hayat bekliyor. Bu da özellikle babası ile oturan gençleri başta olmak üzere ekonomisini tarımla uğraşarak kazanan ailelerde boşanmaları artırıyor." dedi.

ABARTILI DÜĞÜN MASRAFLARI BOŞANMA NEDENİ

Leyla Erdal, yaptıkları araştırmalarda ve yüz yüze görüşmelerde boşanmaların başlıca sebepleri olarak ortaya çıkan başlıkları da açıkladı. Abartılı düğünlerin de boşanmalarda payının bulunduğunun ortaya çıktığını söyleyen Erdal, komisyonun yaptığı araştırmalardaki çarpıcı tespitleri şöyle sıraladı: "Abartılı düğün masrafları nedeniyle boşanmalar var. Düğün öncesi verilen sözler yerine getirilmeyince çiftler boşanıyor. Bazı düğünlerde söz verilen eşyalar alınmadığında, davetiyeler dağıtıldığı halde ya da nikâh yapıldığı halde boşanan çiftler var. Evlilik öncesi cinsel bilgisizlik ve eşlere uygulanan şiddet uygulanması yine boşanma nedenleri arasında."

AİLE ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Öte yandan komisyonun çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Konya'da Aralık ayında bir çalıştay yapılması planlanıyor. İl Genel Meclisi, artan boşanmalar, sebepleri ve çiftlerin yaşadığı sorunların çözümü için bir çalıştayın toplanması için hazırlıklarını sürdürüyor. Akademisyenlerin, kanaat önderlerinin, sosyal çalışmacıların, psikolog ve sosyologların katılacağı bir çalıştay gerçekleştirilmesi planlanıyor. Leyla Erdal, çalıştayla ilgili olarak ise şöyle konuştu; "Hazırlıklarımızın önemli bir kısmını tamamladık. Bu çalıştayda önerilerimizi sunacağız. Çözüm yolları konuşulacak. Sosyologlardan, akademisyenlerden ve psikologlardan meydana gelen bir ekip kurularak sorunlu evlilikleri olanlarla görüşmeler yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber