Sözleşmeli alımını daraltmak Sayın Vekillerin elinde

Sözleşmeli personel alımının temel nedeni, Bütçe Kanunlarında yer alan yüzde 50 sınırlamasıdır. Sadece bu uygulamadan dolayı, kadrolu memur alabilmek için, MEB örneğinde olduğu gibi, kurumlar özel yasa dahi çıkarmaktadır. Sözleşmeli personel alımının yaratmış olduğu sorunlardan dolayı yıllardır yüzde 25 olarak uygulanmış olan ve geçen yıl yüzde 50'ye çıkarılan sınırlamanın bu yıl kaldırılması uygun olacaktır. Tüm personel sistemini alt üst eden ve IMF ile devam edilen bir program da kalmadığı için anlamsız hale gelen Maliye Bakanlığının bu uygulamasına, Sayın Milletvekileri izin vermemelidir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ekim 2010 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011 YILI BÜTÇE KANUNUNDA YER ALAN HÜKÜM

"MADDE 22 ? (1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4.000 adet, diğerleri için ilave 21.000 adet atama izni verilebilir."

Yukarıdaki hüküm gereğince bir kamu kurumu ancak geçen yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilmektedir. Örneğin kurumun geçen yıl, emeklilik veya istifa gibi nedenlerle boşalan kadro sayısı 7 bin ise, bu yıl 3500 kadrolu memur alabilecektir. Yüzde 50 sınırı 2010 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda yer alıyordu. Daha önceki yıllarda bu sınırlama yüzde 25 idi.

Yüzde 50 sınırlamasından dolayı, ihtiyaçlarını karşılamayan çok sayıda kurum sözleşmeli personel alımına gitmektedir. Ancak sözleşmeli personel istihdamı ciddi sıkıntılar içermektedir. Ne görevde yükselebilmekte, ne yurt dışına gidebilmekte ne de ücretsizi izin gibi en doğal haklara sahip olabilmektedir.

Meclis geçen yıl, %25 olan sınırlamayı %50'ye çıkararak çok önemli bir karar almıştır. Bu yıl da artık, bu sınırlama tümden kaldırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber