Özcan: Üniversiteler üzerinde baskı var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2010 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Üniversiteler üzerinde, uluslararası faaliyetlerden daha ziyade yerel ya da milli sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasında ciddi boyutlarda sosyal, ekonomik ve politik baskılar mevcuttur'' dedi.

Prof. Dr. Özcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesince düzenlenen ''Dünya Üniversiteler Kongresi''nin açılış törenine, YÖK'ten video konferans bağlantısıyla katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, küreselleşme sürecine değinen Özcan, yerelde yaşanan sorunların küresel bir sorun haline gelebildiğini, herhangi bir ülkede yaşanan bir sorunun farklı bağlantılar üzerinden kolaylıkla diğer ülkelerde yaşanan problemlerle ilişkilendiğini anlattı.

Küresel bir kaygı haline gelen sorunların araştırılması ve çözümünde hükümetlerin, uluslararası organizasyonların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve sosyal hareketlerin müşterek rolü olduğunu belirten Özcan, üniversitelerin kendi amaçlarını ve sorumluluk alanlarını yeniden tanıması ve eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme faaliyetlerini küresel sorunlarla ilişkilendirmeye çalışması gerektiğini vurguladı.

Özcan, ''Sosyal, kültürel, ekonomik ve politik problemlerin eşlik ettiği giderek küreselleşen dünyada üniversiteler birer fildişi kulesi olmamalı, aksine bu problemlerin çözümünde öncül bir rol üstlenmelidir'' diye konuştu.

Üniversitelerin önemli bir rolünün de yerel sorunlar kadar küresel sorunların da bilincinde ve bu sorunların çözümüne yönelik düzeltici adımlar atmaya hazır insanlar yetiştirmek olduğunu ifade eden Özcan, bu noktada üniversitelerin eğitim-öğretiminin sadece normal müfredatla sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Özcan, şöyle devam etti:

''Üniversiteler üzerinde, uluslararası faaliyetlerden daha ziyade yerel ya da milli sorumluluklarını yerine getirmeleri noktasında ciddi boyutlarda sosyal, ekonomik ve politik baskılar mevcuttur. Tabii ki bu baskılar, uluslararası sorun haline gelen küresel problemlerin çözümünde kendilerinden beklenen rollerini yerine getirmesi hususunda üniversiteleri kısıtlamaktadır. Buna rağmen şuna inanıyorum ki çoğu üniversitenin küresel olarak karşı karşıya kaldığımız problemlerin çözümüne katkıda bulunacak kapasitesi ve isteği bulunmaktadır. Bu kongre bu isteğin bir belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Bu bağlamda, bu kongrenin küresel sorunlara duyarlı bir üniversite olgusunun geliştirilmesine yönelik düşüncelerin paylaşıldığı verimli ve başarılı bir toplantı ortamı sunmasını ümit ediyorum.''

Konuşmasının ardından gazetecilere de konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özcan, üniversitelerin bilgi temelli ekonomiye yaptıkları katkılara değinerek, küreselleşmenin etkisiyle üniversiteler önemli görevler üstlendiler. Rolleri ve önemleri değişti. Değişen şeylerden biri, çok yüksek oranda yükseköğretim talebiyle karşı karşıya kaldılar'' dedi.

Küreselleşmeyle üniversiteler arasındaki iş birliğinin, rekabetin arttığını anlatan Özcan, ''Diğer bir gelişme de bilgi temelli ekonomiye geçildi. Eğer bir şeyleri buluyorsanız, icat edebiliyorsanız siz ileri gidebiliyorsunuz. Bir yenilik bulamıyorsanız üniversiteniz de ekonominiz de çok ileri gidemiyor'' diye konuştu.

Üniversitelerin sadece bilimsel makale yazan yerler olmaması gerektiğinin altını çizen Özcan, şöyle devam etti:

''Bu makaleleri yaparken düşünmeleri gereken bir husus da 'Acaba bu yaptığımız çalışma ülkemizin ekonomisine, insanlarına, insanların yaşam standartlarının yükselmesine katkı yapıyor mu?' Esas mesele, ülkemiz ile ilgili sorunların çözümünde üniversiteler ülkeye yardım etmelidir. Üniversiteleri değerlendirirken, mesela kaç tane patenti var, o patentlerin kaç tanesi teknolojiye dönüştü, bunlara bakacağız. Üniversitenin teknoloji ile iç içe olması çok sevindirici.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber