Sigara içtiği halde zararlarını anlatan öğretmen, öğrencisinin sözü ile sigarayı bıraktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2010 22:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'nde sigaranın zararlarına ilişkin seminer veren bir öğretmen, öğrencilerinden birinin, "Bize sigaranın zararlarını anlatıyorsunuz ama sizin dışarıda sigara içtiğinizi gördüm." sözleri üzerine uzun yıllar kullandığı sigarayı bıraktığını söyledi.

Türkiye'de milyonlarca insan sigaraya bağımlı olarak yaşıyor. Sigarayı bırakmak isteyenler, ya kendi kendine bırakmaya çalışıyor ya da özel kliniklere başvurarak tiryakilikten kurtulmaya çabalıyor. Her tiryakinin sigarayı bırakma şekli farklılık gösteriyor.

Kocaeli'nde yaşanan bir olay ise diğerlerinden farklılığıyla dikkat çekiyor. Uzun yıllar sigara tiryakisi olan Hüseyin Soyer, öğretmenlik yaptığı okulda öğrencilerine sigaranın zararlarını anlatıyordu. Soyer, sigarayı birçok defa bırakmaya çalışmasına rağmen tiryakiliğe son veremediğini belirtti.

Soyer, 8 yıl önce sigaranın zararlarını anlattığı bir sırada 9 yaşındaki bir öğrencisinin, "Sigaranın zararlarını anlatıyorsunuz ama sizi dışarıda içerken gördüm." diye konuşmasının sigarayı bırakmasına vesile olduğunu kaydetti.

Öğrencisinin sözlerinin kendisi için bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Soyer, "Öğrencilerime sigaranın zararlarını anlatıyordum fakat aynı zamanda sigara da içiyordum. Anlattıklarım ile yaptıklarım arasındaki çelişki beni düşündürüyordu. Birçok defa sigarayı bırakmak için elimden geleni yaptım fakat çare olmadı. Bir gün 9 yaşındaki bir öğrencimin 'Sigaranın zararlarını anlatıyorsunuz ama sizi dışarıda içerken gördüm.' demesi beni kendimden utandırdı. O günden sonra da bir daha sigara içmedim. Bir şeyler öğretmeye çalıştığım öğrencim bana birçok şey öğretti. Bir nevi benim öğretmenim oldu." şeklinde konuştu.

Tiryakilerin sigara bırakma vesilesinin farklılıklar gösterdiğini kaydeden Soyer, tiryakileri sigaradan uzaklaştırmanın zor olduğuna dikkat çekti. "Sigara içmeyenler bizi anlamıyor. Zararlarını boşuna anlatma." diyerek tiryakilerin sigaranın zararlarını dinlemekten kaçtıklarını ifade eden Soyer, 'Sen hiç sigara içtin mi de böyle konuşabiliyor musun?' diye tepki gösteriyorlar. Onlara içip bırakan bir kişi olduğumu söyleyince zararlarını anlatmam daha etkili oluyor. Sigara içip bırakmış birisi olarak tiryakilerle daha rahat iletişim kuruyorum. Birçok tiryaki bu şekilde sigarayı bıraktı." diye konuştu.

Soyer, bazı kadınların eşlerinin sigarayı bırakması konusunda kendisinden yardım istediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber