İstanbul-İzmir arası 3.5 saate inecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ekim 2010 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temelini atmadan önce projenin 7 yerine 5 yılda tamamlanması için söz aldı

Cumhuriyet tarihinin en büyük otoyol projelerinden biri Gebze-Orhangaziİzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin temel atma törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, 3.5 saatte İstanbul- İzmir hayalini pazarlıkla 7'den 5 yıla indirdi. Başbakan Erdoğan, dünyanın ikinci büyük köprüsünü de içine alan 11 milyar liralık projenin yapım ve işletmesini 22 yıl 4 aylığına üstlenen Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay Konsorsiyumu yöneticileriyle sıkı pazarlık yaptı.

'2 YILDA KÖPRÜYÜ BİTİRİN'

Önce İtalyan Astaldi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi'nin yanına gelen Başbakan "Pazarlık 22 yılla alakalı değil. Bizim yapacağımız 7 yılla ilgili. 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmaz. Bunu biz ne kadar geri çekeriz?" diye sordu. Astaldi firmasının yöneticisi ise, Bursa'ya kadar olan bağlantıyı 3.5 yılda bitirebileceklerine, İzmir'e kadar olanı ise 6 yılda tamamlayacaklarına söz verdi. 5 yılda ısrar eden Başbakan'ın "Bu köprü hayati önem taşıyor. 2 yılda köprüyü bitirin. Eğer yapamazsanız Çinlilerle Korelilerle masaya otururum" diye espri yaptı. Konsorsiyum yöneticileri de süreyi önce 5.5 yıla ardından da 5 yıla indirdi.

SÖZLEŞME EYLÜLDE İMZALANDI

Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın birlikte temelini attığı Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin sözleşmesi geçen ay imzalanmıştı.

50 bin işçi çalışacak 18 kent yararlanacak

TÜRKİYE'NİN iki büyük şehrini birbirine bağlayacak, 18 kentin yararlanacağı, 50 bin işçinin çalışacağı proje tamamlandığında; İstanbul-İzmir arası 8-10'dan 3.5; İstanbul- Bursa arası 2.5-3'ten 1; İstanbul-Eskişehir arası 4'ten 2-2.5 saate düşecek. İzmit Körfezi'nin 6 dakikada geçilmesini sağlayacak köprü, dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber