Bakan Eker: Tarım Danışmanı sayısını 7 bin 500'e çıkaracağız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ekim 2010 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım danışmanı adı altında 5 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimi köylerde istihdam ettiklerini, 2 bin 500 kişiyi daha alacaklarını ve danışman sayısını 7 bin 500'e çıkaracaklarını duyurdu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İstanbul'da Dedeman Otel'de düzenlenen, Sivas Vadi İlçeleri Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu Toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, Türk tarım sektörünün 70 milyon vatandaşını ve bu ülkeye gelen 30 milyon turisti beslediğini, üstüne de 11.2 milyar dolarlık tarım ve gıda maddesini dünyaya ihraç ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, 7-8 yıl önce dünya tarımsal üretim değer sıralamasında 11. olduğunu hatırlatan Bakan Eker, ?Bugün 8. sıraya yükseldik. Türkiye bundan 8 sene önce, tarım sektöründe 23.5 milyar dolarlık mal üretiyordu. 2008 tarihiyle Dünya Bankası'nın rakamlarını söylüyorum, 56,6 milyar dolar. Bu tabi tamamen verimlilik artışıyla oldu? dedi.

Bakan Eker, Türkiye'ye bugün itibariyle 2 bin 100 tane tarıma dayalı sanayi tesisi kazandırdıklarını ve bu projelerin yarısını hibeyle desteklediklerini belirterek, şöyle devam etti:

?Şu anda 1100 tane proje daha devam ediyor ve bunlar da 31 Aralık 2010 tarihine kadar bitecek. Yani biz Türkiye'ye tarıma dayalı sanayi konusunda 3 bin 200 yeni tesis kazandırdık. Şimdi Sivas'ta, 64 tane tesise biz bu kapsamda destek verdik. 9 milyon 800 bin lira 64 tesise hibe destek verdik. 16 tane de şu anda da Sivas içinde projesi devam eden tesis var. Bu sayede sadece bu tesislerde Sivas'ta 450 kişiye istihdam sağlandı.?

Türkiye'deki tarımsal ürün değerinin verimlilikle artırıldığını dile getiren Bakan Eker, ?Örneğin, Türkiye'deki hayvan sayısı aynı olmasına rağmen üretilen süt miktarının 8,4 milyon tondan 12,5 milyon tona çıktı. Peki, bu nasıl oldu? Yem bitkilerini destekleme kapsamına aldık. Bir şey daha yaptık, 2 gün önce çiftçilere dönük olarak, internet üzerinden 24 saat kesintisiz yayın yapan bir tarım televizyonu kurduk. Yeni projelerden bir tanesine de şu, köylere, köylerde yaşamak üzere, çiftçinin tarlasında, bahçesine de yaşamak üzere, tarım danışmanı adı altında 5 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekim gönderdik. Şimdi 2 bin 500 kişi daha alcağız. Bunlar sadece 7 bin 500 köyde olmuyor. Çevre köylerle de birlikte yaklaşık 20 bin köyde hizmet verecek. Sivas'ta 133 ziraat mühendisi, 17 de veteriner hekim olmak üzere 150 kişiyi tarım danışmanı görevlendirdik? dedi.

Bakan Eker, Türkiye genelinde bin 800 tarımsal kalkınma kooperatifine 1 milyar 500 milyon lira destek verdiklerini ve bu kapsamda Sivas'ta da 24 kooperatifin 17 milyon lira ile desteklendiğini söyledi.

Tarımı ve kırsal kalkınmayı desteklemek üzere bir kurum oluşturduklarını anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu:

?Bu kurum, 2011 içerisinde kaynak kullandırmaya başlayacak. Et, süt ve kültür balıkçılığı, süt ürünleri ile et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, kırsal turizm gibi alanlara destek sağlanacak. Biz, kırsal kalkınmayı sadece bir tek ürünün desteklenmesi olarak görmüyoruz. Bir hayat tarzının alt yapıyla birlikte ne kadar üretim imkanı var, ne kadar kabiliyeti var, ne kadar ürün yetiştirebiliyor, bunların tamamını içine alan bir anlayışla bizim desteklerimiz devreye giriyor. Kuruma, proje kapsamında şu ana kadar 50 başvuruda bulunuldu. Bunların çoğu et ve süt işleme ve pazarlama ile ilgili. Bunun tabii en az yüzde 50'si hibe olacak.''

Bakan Eker, Cumhuriyet tarihinde ilk defa faizsiz kredi uygulaması başlattıklarını ve bu krediler içerisinde koyunculuk yatırımlarının da olduğunu belirterek, ?1 Ağustos itibariyle, 7 yıl vadeli 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi uygulamasını başlattık. Türkiye genelinde 15 bin 500 kişi başvuru yaptı ve 1 milyar 50 milyon lira kredi kullandı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber