İcra müdürlüğünde yaş sınırı neden varki?

Kamu kurumlarında çalışan memurlar, idame ettirdikleri görevlerinde, çalıştıkları kurumlar tarafından yapılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde görevlerinde yükselebilmektedirler. Her kurumun görevde yükselme yönetmeliği farklı olduğu gibi, Unvan değişikliği hususunda da farklılıklar olmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanı olupta görevde yükselmek için yönetmeliklerdeki şartlardan sadece yaş hususu dışındaki şartlara haiz olan bir çok adliye personeli vardır, bu konudaki belirginlik şu şekildedir: İcra Müdürü olabilmek için yaş sınırı var iken, Yazı İşler Müdürlüğü ünvanına yükselebilmek için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2010 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İcra Müdürlüğü veya yardımcılığı Sınavında Yaş Sınırının olması, buna karşın Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavında Yaş Sınırının olmaması ne kadar hakkaniyetli?!

Kamu kurumlarında çalışan memurlar, çalıştıkları kurumlar tarafından yapılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde görevlerinde yükselebilmektedirler. Her kurumun görevde yükselme yönetmeliği farklı olduğu gibi, unvan değişikliği hususunda da farklılıklar olmaktadır.

Adalet Bakanlığı çalışanı olup da görevde yükselmek için yönetmeliklerdeki şartlardan sadece yaş hususu dışındaki şartları haiz olan bir çok adliye personeli vardır, bu konudaki düzenleme şu şekildedir: İcra Müdürü olabilmek için yaş sınırı var iken Yazı İşler Müdürlüğü unvanına yükselebilmek için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Adalet Bakanlığı'nda çalışan Zabıt Kâtibinin Yazı İşleri Müdürü unvanına yükselebilmesi için gerekli olan şartlar ?Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin Görevde yükselme eğitimine alınma ve atanma şartları kısmının 8.Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır;

a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,

b) En az beş yılı zabıt kâtibi kadrosunda olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak şartları aranmaktadır.?

Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin Görevde yükselme eğitimine alınma ve atanma şartları kısmının 8.Maddesinden de anlaşılacağı üzere: Zabıt Kâtibi unvanında görev yapan personelin Yazı İşleri Müdürlüğü unvanına yükselebilmesi için herhangi bir yaş sınırı yoktur, en az beş yıl Zabıt Kâtibi olarak toplamda ise 8 yıl çalışmış olmak ve öğrenim durumu yönetmelikteki hususlara uyanlar Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavında başarılı olduklarında görevde yükselmeleri ve unvan değişiklikleri olmaktadır.

Yine: Adalet Bakanlığı'nın yaptığı İcra müdürlüğü veya icra müdür yardımcılığı sınavlarında ise yaş sınırı aranmaktadır, yani bir kişinin İcra Müdürlüğü Sınavına başvurabilmesi için İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 3. Maddesinin B Fıkrasındaki hususları yani ?Yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının son günü itibariyle otuz beş yaşını bitirmemiş olmak? şartını taşıması gerekmektedir.

Hal böyle olunca: Adliye Personeli olup da Yazı İşleri Müdürlüğü unvanına sahip olmak için yaş sınırı olmazken, İcra Müdürü veya İcra Müdürü yardımcısı olabilmek için yaş sınırının olması, İcra Müdürü ya da İcra Müdür yardımcısı olmayı düşünen bir çok Adliye çalışanını sadece Yazı İşleri Müdürlüğü unvanına yükselmeleri gibi bir seçenek ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu husus Anayasanın 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik düzenlemesine de aykırıdır.

Bu konuda İcra Müdürü veya Yardımcılığı sınavına girmek isteyen adliye personeline nasıl ki Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavında yaş sınırı aranmıyorsa, benzer şekilde İcra Müdürlüğü veya Yardımcılığı sınavına girmek isteyen adliye personeli için de yaş sınırı olmadan sınava girmeleri konusunda düzenlemenin yapılabilmesi bir öneri olarak kabul edilebilir.

Hülasa: Adliye çalışanları ? Adliye Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ? ile ?İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği? arasındaki yaş uyumsuzluğundan müzdarip olup, bu konunun Adalet Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulması beklenmektedir.

Memurlar.Net Forum Adalet Personeli Bölümü Editörü
' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber