Youtube yasağı nasıl kaldırıldı?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Kasım 2010 22:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türkiye'den erişime kapalı olan Youtube, Atatürk'e hakaret videolarının haklarını devletin satın alarak siteden çıkarttırması gibi ilginç bir yöntemle açıldı. Ancak temkinli olmakta yarar var. Kullanılan metot, tüm çabaları boşa çıkarabilecek bir sürecin başında olduğumuza işaret ediyor olabilir.

MELİH BAYRAM DEDE

2.5 yıldır Türkiye'den erişimi engelli olan video paylaşım sitesi Youtube'un, Atatürk'e hakaret videolarına siteden erişimi engellemesinin ardından Türkiye'den erişime açıldığı açıklandı. Ancak her şeyin bittiğini söylemek için henüz çok erken. Hakaret videolarının haklarının, Türk devleti tarafından satın alınıp, siteden ancak bu şekilde çıkartıldığı gözönüne alınırsa, karşımıza devletimizin satın almasını bekleyen yeni videolar çıkmayacağından nasıl emin olabiliriz? Öncelikle yaşanan sürece bir göz atalım. Youtube'un Türkiye ile bir türlü uzlaşmaya yanaşmaması üzerine Ulaştırma Bakanlığı, kendi çözümünü bulmaya girişiyor. Bakanlığa bağlı İnternet Kurulu aracılığıyla, Almanya'da kurulu bir Türk şirketine, Atatürk'e hakaret videoların yayın haklarını satın alınması için, devlet kasasından ödenek veriliyor. Sonrasında da bu şirket, telif ihlalini gerekçe göstererek, videoları siteden çıkarttırıyor.

YOUTUBE: BİLGİMİZ YOK

YouTube yetkilileri yaptıkları açıklamada ise, şunları ifade ediyordu: "Türkiye'de bazı kullanıcıların YouTube'a tekrar erişebildikleri bilgisini aldık. Bu gelişmeleri inceliyoruz. Türkiye'de kapatmaya neden olan videoların siteden kaldırılması YouTube tarafından değil, üçüncü bir kurum tarafından mevcut 'otomatik telif hakları şikayet' uygulamamız kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığıyla ilgili araştırmalarımız devam etmektedir." Bu açıklama da gösteriyor ki, baştan bu yana sıraladığım gerekçeler hala geçerli. Türkiye Cumhuriyeti makamlarıyla, Youtube arasında varılmış bir uzlaşma yok. İyimser olmak için şimdilik çok erken.

SATIN ALA ALA BİTER Mİ?

Şimdi bu videolar, satın alınarak çıkarıldığıne göre, yeni yeni videoların siteye yüklenmeyeceğinden emin olabilir miyiz? Ya da bunun, birileri için kârlı bir iş modeli olmayacağından emin miyiz? Bu, geçici bir çözüm olarak gözüküyor. Site kapatmalara dayanak gösterilen 5651 sayılı yasa değiştirilmedikçe, Türkiye, Atatürk'e hakaret eden videoları satın ala ala bu işi bitiremez. Özetle, bu ayıbın bitmesi için, Türkiye'de hem kafaların hem de yasaların bir an önce değişmesi gerekiyor.

TEDBİRLİ OLMAK GEREK

Türkiye'de internet erişim kararlarının, ne denli farklı yorumlandığı ve farklı uygulandığı dikkate alınırsa, bu satırları yazarken bile tedbirli bir dil kullanmaya özen gösteriyorum. Çünkü geçtiğimiz süreçte, kapatmaya neden olan mahkeme kararları kaldırılıyor, tam site açılacak denilirken, Türkiye'nin bir başka ucundan, durumdan vazife çıkaran 3-5 savcı daha kapatma yönünde karar çıkarabiliyordu. O nedenle yine de tedbirli davranmak gerekiyor. Dileyelim, Youtube gerçekten açılmış ve Türkiye'nin internet tarihinde bir kara sayfa, bir daha açılmamak üzere yeniden kapanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber