Bakan Çubukçu, hayalleri ile oynanan adaylara bir sürpriz yapmalıdır!

Bakan Çubukçu'nun bir hayali vardı atamaları tatil döneminde yapıp eğitim öğretimi aksatmamak fakat bu hayali KPSS'nin iptali nedeniyle gerçekleşemedi. KPSS'nin iptali ile bir çok öğretmen adayı hüsrana uğramıştır. Hakkıyla kazanıp atanma pozisyonunda olan öğretmen adayları kurunun yanında yaş da yanar misali mağdur olmuşlardır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Kasım 2010 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerçi eğitim öğretimi aksatan o kadar unsur var ki (!)?

KPSS'nin iptali ile bir çok öğretmen adayı hüsrana uğramıştır. Hakkıyla kazanıp atanma pozisyonunda olan öğretmen adayları kurunun yanında yaş da yanar misali mağdur olmuşlardır.

Yeni sınava göre çok doğaldır ki sıralamalar değişecektir. Örnekten hareket edecek olursak; Ağustos atamasında 6515 Sınıf Öğretmeni alınacağı açıklanmıştı. İlk sınavda ilk 6515'e giren bir öğretmenin bu sınavda daha alt sıralara girmesi mümkündür. Bu süreci 6515. Öğretmen adayından daha iyi değerlendiren bir öğretmen adayı bu öğretmenimizi geçebilecektir. Doğal olarak da Ağustos'ta atanabilecekken şimdi atanamayacaktır.

Yine Ağustos döneminde 1 Matbaa Öğretmeni, 2 Adalet öğretmeni alınacaktır. Bunlardaki durumu siz düşünün?

Ekmeğin aslanın midesine indiği bir dönemde tamamen bileğinin hakkıyla atanabilecek ve 4 aydır da öğretmenlik yapması muhtemel olan bir kişinin çok küçük puan farkları ile mağdur olması kabul edilemez.

MEB yetkilileri ve onun Hukukçu Bakanı sayın Nimet ÇUBUKÇU bu durumu değerlendirmelidirler. Her defasında anne şefkati ile ön plana çıkarılan sayın ÇUBUKÇU'nun bu öğretmen adaylarımızı ve annelerini sevindirecek bir adım atması beklenmektedir.

Bunu yapmak çok zor değildir MEB tüm şartları zorlayarak atanacak öğretmen sayısını 30bin'den daha yüksek rakamlara çıkarmalıdır. Bunu yapmak mümkündür. Küçük puan farkları ile atanamayacak öğretmenlerin mağduriyeti ancak ve ancak böyle giderilebilir. Bu sayının en az 50bin olması okullarımızı da bir hayli rahatlatacaktır.

MEB'in atamalarda en çok takıldığı konu Maliye Bakanlığı olmaktadır. Maliye Bakanlığının bu işe olumlu bakması gerekir. Gerekirse başbakanın devreye girmesi?

Atama sayısını arttırmak maliyeye çok yük getirmeyecektir. 4 aydır çalışmayan ve KPSS iptal olmasa idi şu anda çalışması gereken öğretmenlerin maaşları ödenmemektedir. Buradan hareketle küçük bir hesap yapacak olursak;

Ağustos'ta atanması muhtemel olan öğretmen adayları yeni sınava göre atamalar Aralık ayında yapılırsa 4 ay kaybetmişlerdir?

Bir öğretmenin aylık maliyetinin 2bin TL civarında olduğu düşünüldüğünde 3 ayda 6bin TL yani 30bin öğretmende 6.000X30.000=180 Milyon TL eder. Tabii ki bu öğretmenlerin yerine şu anda ücretli öğretmen çalışmaktadır. 30bin ücretli öğretmenin maliyeti ise yaklaşık 700x30.000=21 Milyon TL?

180.000.000-21.000.000=159milyon TL Maliyenin kasasında kalmıştır.

30bin Öğretmen 540 TL Hazırlık Ödeneği alacakken Eylül ayından sonra göreve başlayacaklarından 405 TL ödenek alacaklardır. Kişi başı 540-405=135TL tasarruf eden Maliye Bakanlığı toplamda 135X30.000= 4.050.000 TL tasarruf etmiş olacaktır. Yani KPSS'nin iptali Maliyeye 163 milyon TL lik tasarruf sağlamıştır. Bu tasarruf ile aylık 2000TL maliyetli yaklaşık 7bin öğretmeni 12 ay çalıştırmak mümkündür. Yani MEB 30bin'i 37bin yaptığında Maliyenin 2010-2011 yılı bütçesine ek bir yük getirmemektedir.

Tüm bunların da değerlendirilerek ve imkanlar zorlanarak atama yapılacak öğretmen sayısı arttırılmalıdır. Kaldı ki olmayan kadrolara değil var olan boş kadrolara atama yapılacaktır. Sosyal devlet olmanın en önemli unsuru eğitim ise herkesin kadrolu öğretmenler nezdinde eğitim görmesi fırsat eşitliğinin de gereğidir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber