Hangi Sağlık Bilimleri Lisansiyerlerine bir derece veriliyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Kasım 2010 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bilimleri Lisansiyeri

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesine göre, Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılan bölümlerden mezun olan öğretmenlere bir derece veriliyor. Bölümlerin Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılmasına nasıl karar veriliyor, Hangi bölümler bu güne kadar Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayıldı?

?Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenlerine Bir Derece Müjdesi? haberimizde 10/02/2010 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısında; Yükseköğretim Yürütme Kurulunun Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Programından mezun olanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. maddesinin ?Ortak Hükümler? başlıklı (A) fıkrasının 5. bendinde; ?Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı İle benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dâhil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.? hükmü gereğince Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılmasına karar vermesinin ardından MEB Personel Genel Müdürlüğünün uygulamanın bu durumda olan tüm öğretmenlere yansıtılması için 30/06/2010 tarihli ve 32619 sayılı yazı yayınladığını açıklamış ve ?Umarız benzer konularda uygulama birliği sağlanması ve yeni açılacak davaların önlenmesi için bu tür yazıların yayınlanması MEB'de gelenek haline gelir.? demiştik.

MEB Personel Genel Müdürlüğünün 30/06/2010 tarihli ve 32619 sayılı yazısı için tıklayınız.

Haberimiz üzerine aynı durumda olduğundan hareketle kurumlarına dilekçe ile başvuran öğretmenlere cevaben MEB Personel Genel Müdürlüğü; Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunlarının yararlandırıldığı söz konusu kanun maddesi hükmünden aynı fakültenin Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümünün Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programlarından mezun olanlarında yaralandırabilmesinin ancak bu bölüm mezunlarının da ?Sağlık Bilimleri Lisansiyeri? sayıldığını Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alacağı belge ile belgelendirmeleri halinde mümkün olabileceğini 04/10/2010 tarihli ve

61125 sayılı yazı ile valiliklere duyurmuştur.

MEB Personel Genel Müdürlüğünün 04/10/2010 tarihli ve 61125 sayılı yazısı

Bu durumda ki öğretmenlerin ferdi olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvurarak iş ve zaman kaybına neden olunmaması açısından MEB Personel Genel Müdürlüğünden beklenen Mesleki Eğitim Fakültesinin Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümünün Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programlarından mezun olanların ?Sağlık Bilimleri Lisansiyeri? sayılıp sayılmayacağı konusunda Yükseköğretim Yürütme Kuruluna başvurmasıydı.

Ne yazık ki bu başvurunun yapılıp yapılmadığı konusunda MEB Personel Genel Müdürlüğünün 04/10/2010 tarihli ve 61125 sayılı yazısında bir ibare bulunmamaktadır.

?Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenlerine Bir Derece Müjdesi? haberimiz üzerine bu başvuruyu Türk Eğitim Sen yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından, Mesleki Eğitim Fakültesinin Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Bölümünün Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programlarından mezun olanların ?Sağlık Bilimleri Lisansiyeri? sayılıp sayılmayacağı hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istemiştir.

Ayrıca; Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu mezunları için; Yükseköğretim Genel Kurulunun 22/12/2006 tarihli kararı ve Hacettepe Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü mezunları için, Yükseköğretim Genel Kurulunun 16/04/2008 tarihli kararlarında Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılmasına karar verilmiştir. Bu konu hakkında MEB Personel Genel Müdürlüğünün 16/05/2008 tarihli ve 34027 sayılı yazısı bulunmaktadır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber