Öğrenim kredilerinin geri ödenmesinde, taksit sayısı arttırılıyor

Öğrenim kredlierinin nasıl geri ödeneceği 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 16. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre mezun olan öğrenciler, "kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede" öğrenim kredi borçlarını geri ödemektedir. 4 yıllık bir lisans öğrenimi için bu durum, alınan kredinin 2 yılda ödenmesi anlamına gelmektedir. Ancak, Meclis gündemine geçen hafta giren bir kanun teklifi hızla yasalaşmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2010 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HALİ HAZIRDAKİ HÜKÜM

351 sayılı Kanunun 16. maddesinin 2. fıkrası şu şekildedir:

"(Değişik ikinci fıkra: 18/5/2006-5505/1 md.) Öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde üç yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır."

YENİ DÜZENLEME

Konya Milletvekili Kerim Özkul ve arkadaşları tarafından 3 Kasımda Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifinde ise bu süre değişmektedir.

"Öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde dört yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır."

DÜZENLEME NEYİ GETİRİYOR?

Yeni düzenleme, alınan kredinin, aynı sürede ödenmesini öngörüyor. Örneğin öğrenci 4 yıl boyunca kredi almış ise, mezuniyetten 2 yıl sonra başlamak üzere yine 4 yıl süresince geri ödeyecektir.

HALİ HAZIRDA ÖDEME YAPANLARIN DURUMU NE OLACAK?

Bu husus teklifin geçici maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

"Geçici Madde 6- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kredi almakta olanlar ile kredi borcunu ödeme zamanı henüz başlamamış olanlar, bu borçlarını kredi aldıkları sürede, kredi ödeme zamanı başlayıp borç taksitlerini aksatmadan düzenli olarak ödemekte olanlar ise bakiye borçlarını kalan taksit süresinin iki katı sürede öderler".

Bu maddeye göre,

1- Henüz kredi almakta olanlar, kredi aldığı kadar sürede geri ödemede bulunacaktır.

2- Kredi borcunu ödeme zamanı gelmemiş olanlar yani mezuniyetinin üzerinden 2 yıl geçmeyenler (lisansüstü öğrenim için 3 yıl) yine, kredi aldığı kadar sürede geri ödemede bulunacaktır.

3- Kredi borcunu ödemeye başlamış olanlar ise, bakiye borçlarını kalan taksit süresinin iki katı sürede öderler. Örneğin kalan taksit sayısı 8 ay ise bu 16 ay olacaktır.

ÖDEYEMENLERİN DURUMU

Bilindiği üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisi olmayanlar, talepleri halinde, borç ödemesini kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık sürelerle uzatılabilmektedir. Bu fıkrada da yeni bir düzenleme yapılmaktadır. Bu yeni düzenlemeye göre, bu ilişkinin varlığı, YURTKUR'a başvuru sırasında aranacaktır. Dolaysıyla müracaat öncesindeki ilişki, ertlemeye engel olmayacaktır.

DÜZENLEME NE ZAMAN YÜRÜRÜLÜĞE GİRECEK

Yukarıda yer verilen düzenlemeleri içeren kanun teklifi bugün (10/11/2010) Meclis komisyonlarında görüşüldü. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulunda da görüşülüp kabul edildikten sonra, onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilecek, onayın ardından Resmi Gazetede yayımlanıp, yürürlüğe girecektir. Tüm bu süreçlerin tamamlanması beklenmelidir.

Kanun teklifini görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber