Emniyetten ailelere uyarı: Kayıp vakaları en çok tatillerde yaşanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Kasım 2010 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUSA ÖZYÜREK KAYSERİ

Türkiye'de her yıl yüzlerce çocuk kaçırılıyor ya da kayboluyor. Yapılan araştırmalar ve emniyetin değerlendirmesine göre, kayıp vakaları en çok bayramlarda ve tatil dönemlerinde yaşanıyor.

Emniyete göre, art niyetli kişiler, tatil dönemlerini ve çocukların sokaklarda, oyun parklarında daha fazla vakit geçirdikleri dönemleri seçiyor. Çocukların bu dönemlerde denetimsiz ve başıboş bırakıldığını belirten uzmanlar, çocukların kaçırılmasalar dahi kaybolabildiklerine dikkat çekiyor. Tatil nedeniyle başka bir il veya semte giden çocukların, bölge ahalisi tarafından tanınmaması sebebiyle de kaçırılma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Kayseri'de Ramazan Bayramı'nın 2. günü ortadan kaybolan Ahmet Tuna Tekin, Dilruba Tekin ve Türkan Ay adlı çocuklardan hâlâ haber alınamıyor. Çocukların aileleri ise umutlu bekleyişlerini sürdürüyor.

Emniyet görevlileri, yapılan değerlendirme ve incelemelerde, tatil dönemlerinde kayıp vakalarıyla daha fazla karşılaşıldığını söylüyor. Kayseri Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, çocuk kaçırma düşüncesinde olan kişilerin tatil dönemlerini kolladığına değinerek şu uyarılarda bulunuyor: "Bu dönemlerde çocuklar sokaklarda, oyun parklarında ailelerinden uzak daha fazla vakit geçirirler ve denetimsiz olurlar. Bu nedenle tatil dönemlerinde ailelerin çocuklarını denetimsiz bırakmamaları gerekiyor. Bayramlarda çocuklar şeker toplamaya gidiyor. Birçok bina da apartman sakinleri olmadığı için denetimsiz ve güvensiz alanlar haline geliyor. Ailelerin bu konuyu da dikkate alması gerekir." Çocukların sadece evlerin önünden, oyun parklarından veya alışveriş merkezlerinden kaçırılmadığına dikkat çeken Aydın, internetten tanıştığı kişiler tarafından kaçırılan çok sayıda çocuk bulunduğunu belirterek, ailelerin internet kullanımında da denetleyici olmasını istedi.

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı (YAKAD) Zafer Özbilici de kendilerine gelen müracaatların büyük çoğunluğunun tatil dönemlerinde kaybolan veya kaçırılan çocuklar olduğunu söyledi. Özbilici, kayıplar konusunda emniyet güçlerinin yapabileceği çok fazla bir şey olmadığını ifade ederek, ailelere 'duyarlı olun' çağrısında bulundu. Türkiye'nin gündemini kayıp çocuklara yönelten ve bu alanda komisyon kurulmasına zemin hazırlayan Kayserili çocuklar da 21 Eylül 2009'da Ramazan Bayramı'nın 2. günü ortadan kayboldu. O günden bu yana hiçbir haber alınamayan Ahmet Tuna Tekin, Dilruba Tekin ve Türkan Ay'ın aileleri, umutlu bekleyişlerini sürdürüyor. Ahmet ve Dilruba Tekin'in annesi Leyla Tekin, her gün yeni bir umutla uyandığını belirtirken, ailelere çocuklarını dışarıya yalnız göndermemeleri ve yanlarından bir an olsun ayırmamalarını tavsiye ediyor.

Çocuklarınızı yalnız başına dışarıya göndermeyin

Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerle iletişim kurmamaları ve onlardan herhangi bir şekilde yiyecek içecek almamaları gerektiğini öğretin. Çocuklarınızı yalnız başına dışarıya göndermeyin. Oyun parkında oynarken bile gözünüz üzerinde olsun. Okul ve mahalle arkadaşlarını mutlaka tanıyın. Aileleriyle iletişim kurun. Arkadaşlarının telefon numaralarını mutlaka alın. Çocuklara kaçırılma durumunda veya birilerinin bir yere yönlendirmeye çalışması durumunda bağırmaları gerektiğini anlatın. Çocukların internette ne yaptığını, kimlerle görüştüğünü, ne üzerine konuştuğunu mutlaka denetleyin. Eğer denetleyemiyor veya yabancı kişilerle görüşmesine engel olamıyorsanız kesinlikle evdeki interneti iptal ettirin. Çocuklarınıza sevgi gösterin, onun fikirlerine değer verin. Düşüncelerini kabul etmiyorsanız bile neden kabul etmediğinizi anlatın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber