10 maddede sağlıklı bayram sofrası...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Kasım 2010 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tansiyon, kalp, damar, mide ve şeker hastalığı gibi sağlık problemi olanlar... Kurban Bayramı süresince beslenmenize dikkat edin. Etin pişirilmesi ve saklanması konusunda aşağıdaki önerileri uygulayın. Aşırıya kaçmayıp sağlıklı bir bayram geçirin

BEKLET VE HAŞLA

Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, kurban etlerini hemen tüketmeyip, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama ya da ızgara yaparak yemeli.

AZ YE, AZ YAĞLI YE

Kalp, damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olanlar yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve kısıtlı miktarda et tüketmeli.

ESMER EKMEK

Etler sebzeyle birlikte pişirilmeli, beyaz ekmek yerine esmer ya da çok tahıllı ekmek tercih edilmeli.

İÇİ DE PİŞSİN

Izgara yapılırken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşmeye neden olmayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalı. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyini yakar ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesinin kaybını arttırır.

TEKRAR DONDURMA

Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı. Etin tekrar dondurulduktan sonra çözülmesi bazı mikroorganizmalar için

üreme ortamı oluşturur.

TEREYAĞINI UNUTUN

Etle yapılan yemekler kendi yağıyla pişirilmeli, ilave yağ eklenmemeli. Kuyruk yağı ve tereyağı, et yemeklerinde kullanılmamalı.

BAKLAVA YERİNE SÜTLAÇ

Bayramda enerji yoğunluğu yüksek şerbetli hamur tatlılar yerine kalorisi daha düşük olan sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmeli.

KOLESTEROLE DİKKAT

İhtiyaçtan fazla alınan besin öğeleri vücutta yağ dokusu olarak depolanır ve kırmızı etin fazla tüketimiyle kolesterol yükselmesi gibi sağlık sorunları açığa çıkar.

KÜÇÜK KÜÇÜK SAKLA

Kurban eti, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetinde veya yağlı kağıda sarılarak saklanmalı.

BUZDOLABINDA ÇÖZ

Etlerin oda ısısında açıkta bırakılarak değil, yine buzdolabının alt bölümünde çözülmesi sağlanmalı. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözülmesi beklenmeli. Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığını tehdit eder.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber