Naylonun doğada çözülmesini 100 yıldan 2 yıla indirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Kasım 2010 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alışveriş poşetleri ve tek kullanımlık kısa ömürlü plastikler doğada ciddi miktarlarda atık oluşturuyor. Araştırmalara göre, naylon poşetler doğada 100 ile 400 yıl arasında ancak yok oluyor.

Antalya merkezli Plasbant firması, toprakta 2 yıl içinde çözünerek yok olan plastik geliştirdi. Şirket, Plaslife adı verilen teknolojisiyle 'çevre katili' olarak bilinen plastiği, doğa dostu haline getirdi. Plaslife katkılı plastik ürünler, doğada kendiliğinden yok oluyor. Şirketin Ürün Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Osman Tırak, Alman ortaklarıyla bir yıl süren Ar-Ge çalışmaları sayesinde geliştirilen çevreci plastiği 3 ay içinde piyasaya sunacaklarını açıkladı.

Plaslife katkılı plastik maddeler, oxobiyo özelliğiyle doğa ile temas ettikten sonra akıllı bir sistem gibi otomatik olarak parçalanmaya başlıyor. Bu süreç, 2 yılda geride hiçbir atık veya zararlı madde kalmadan tamamlanıyor. Plastiğin çözülmesi için mutlaka doğa ile buluşması lazım. Aksi takdirde stokta ve oda koşullarında korunan plastiklerde parçalanma işlemi harekete geçmiyor. Plaslife, plastiklerin standart özelliklerinde hiçbir farklılığa sebep olmuyor, geri dönüşümde tekrar değerlendirilmelerine de engel teşkil etmiyor. Bu madde üretim düzeninde hiçbir değişiklik yapmadan sadece hammaddeye belli bir oranda katılıyor.

Osman Tırak'ın verdiği bilgilere göre, Plaslife'ın canlılara ve çevreye zararı yok. Yeni ürünü deneme amaçlı bazı bakliyat ürünlerinin ambalajlarında ve alışveriş poşetlerinde kullandıklarını aktaran Tırak, "Bu maddeyi dünyada üreten birkaç şirketten biriyiz. Alman ortağımızla birlikte üretimini Türkiye'de yapıyoruz. İçindeki bazı maddelerin patenti var. Türkiye'de ve Avrupa'da üretip satma yetkisi tamamen bize ait." diye konuştu. Çevreyi korumak için belediyelerle işbirliği hedeflediklerini dile getiren Tırak, "Şu anda pazarlarda kullanılan şeffaf naylon poşetler, doğada kaybolmuyor. Biz bunları çevreci poşetle değiştirmeyi planlıyoruz." dedi. Osman Tırak, doğada kaybolsa dahi, çevreye poşet atılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

'TÜRKİYE'DE BU ÇALIŞMANIN YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Polimer kimya alanında uzman olan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki Hazer, oxobiyo teknolojisiyle plastiklerin doğada çözülmesinin mümkün olduğunu söyledi. Konu üzerine 20 yıldır araştırma yaptığını ifade eden Hazer, "Nasıl ki, toprağa atılan kâğıt yağmur görünce parçalanıyor. Plastik ürünlerini de, oxobiyo teknolojisiyle toprağa karışır hale getirmek mümkün." açıklamasını yaptı. Türkiye'de plastiklerin parçalanabilirliğine dair çalışma yapılmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hazer, bu tür çalışmaları desteklediğini kaydetti. Hazer, maliyetinin uygun olması halinde çevreci plastiklerin günlük hayatta başarıyla kullanılabileceğini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber