Kredi Yurtlar Kurumu, yurtdışında yurt açacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2010 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışına ?Türk yurtları'

Yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin barınma sorunlarını çözmek isteyen YURTKUR, en az bin Türk öğrencinin eğitim gördüğü yabancı ülkelerde, kiralama yoluyla devlet yurtları açma kararı aldı

BAHAR ATAKAN Ankara

Üniversitede okurken aldığı öğrenim ve katkı kredisini geri ödeyemeyenlerin gecikme faizlerini ?sıfırlamaya? hazırlanan hükümet, geri ödeme sürelerini uzatan yeni bir düzenleme çıkartacak. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak'ın verdiği bilgiye göre öğrencilerin borç ödeme süreleri iki kat uzatılacak. Yeni düzenleme, Türki cumhuriyetler ile Avrupa'da yükseköğrenim gören Türk öğrencilerinin barınma sorunlarının çözümü için yurtdışında devlet yurtları kurulmasını da içerecek.

Bu arada yurtiçindeki yurtlarda 50 binden fazla yatak açığı bulunuyor.

Düzenlemeye göre; YURTKUR, yurtdışında da öğrenci yurtları işletebilecek veya öğrencilere kredi verebilecek. Yürürlükteki kanuna göre, sadece yurt içinde bu faaliyetlerini yürütebiliyor. YURTKUR, yurtiçindeki sorunu TOKİ ve özel sektörü devreye sokarak çözecek.

Kredi ödeme süresi uzuyor

Londra'da çok sayıda Türk öğrencinin barınacak yer bulamadığını söyleyen Albayrak, yurtdışında yoğun istek olan bölgelerde bina kiralayacaklarını söyledi. Uluslararası antlaşmalarla kurulan Türk üniversiteleri olduğunu belirten Albayrak, ?Bunlar Kırgızistan'da, Kazakistan'da ve KKTC'de. Ayrıca, birçok ülkede Türk öğrenci var. Bu yıllardır sıkıntıydı. Yönetmelikle düzenleneceği için ülke adı vermem yanlış olur ancak, binin üzerinde öğrencisi olan ülkelerde bina kiralayacağız. Çocuk orada da para ödeyecek ama bizden burs ve kredi de alacak aynı zamanda? dedi.

Düzenlemeye göre ayrıca, öğrenciler kredi borçlarını, mezun olduktan itibaren iki yıl sonra ödemeye başlayacak. Ödemeler, aylık dönemler halinde olacak. Öğrencinin yükseköğretimi kaç yıl sürmüşse, borç miktarı da bu süre içerisinde ödemesi esas olacak. Yani, bir öğrenci 5 yıl üniversitede okumuşsa borcunu 5 yıl içinde ödeyecek.

23 bin öğrenci yurtdışında

Türk öğrenciler, yabancı ülkelerde resmi burslu ve özel öğrenci statüsünde öğrenim görebiliyor. MEB verilerine göre, bu yıl resmi burslu olarak Amerika, Almanya, Avustralya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Japonya, Kanada, Finlandiya, Çin, İsviçre, İsvaç'te toplam 1.396 öğrenci eğitim görüyor. Mayıs 2010 itibariyle yurtdışında okuyan özel öğrenci sayısı ise 21 bin 618. Bu öğrencilerin bulunduğu ülkeler arasında Almanya, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Endonezya, Fas, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Mısır, Moldova, Rusya Federasyonu, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün bulunuyor.

ÖSYM kılavuzuna göre ise Türk öğrencilerin üniversite sınavı puanları uyarınca lisans eğitimi aldıkları kurumlar KKTC, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da faaliyet gösteriyor.

Yatak açığı çok büyük

Yurtdışında yurt açmaya hazırlanan YURTKUR'un, yurtiçinde de büyük açığı bulunuyor. Bu öğretim yılında 270 yurtta 244 bin yatakla hizmet veren YURTKUR, 2013 sonuna kadar 79 bin yataklık yeni kapasite oluşturmayı hedefliyor. Bu yıl 107 bine yakın yeni öğrenci yurtlara kayıt yaptırırken, özellikle bazı ilçelerde yurt olmaması nedeniyle öğrenciler sıkıntı içinde. 50 binden fazla yatak kapasitesinin eksik olduğu belirtiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber