İstihdam garantisi olmayan kurslar artık açılamayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2010 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖMER SARI, CİHAN

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), ihtiyaç olmayan alanlarda gereksiz yere kurs açılmasını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Bundan böyle 2011'den itibaren işletmeler ya da belediyelerin açtığı bütün kurslarda en az yüzde 20 istihdam garantisi şartı aranacak.

Bazı kurslarda ise bu oran yüzde 50 olarak belirlendi. İş-Kur Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, hedeflerinin daha fazla istihdam odaklı kurslar açmak olduğunu söyledi. Eskiden özel hizmet sağlayıcılardan alınan kurslarda istihdam garantisi aramadıklarını kaydeden Biçerli, "İşletmeler kurs açıyorsa yüzde 50 istihdam garantisi verecek. Böylelikle ihtiyaç olmayan alanlarda boşuna kurs açıp, sertifikalı işsiz yetiştirmenin önüne geçeceğiz." ifadesini kullandı. Türkiye'de işsizliğin, mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu dile getiren Biçerli, "Yoğun bir genç nüfus akışı var. Her yıl 800 bin kişi işgücüne katılıyor." dedi. Türkiye İş Kurumu olarak birçok projenin yürütücüsü olduklarını hatırlatan Biçerli, sanayi kurslarına da çekidüzen vereceklerini belirterek, bunu Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) kapsamında yapacaklarını söyledi. Kurum öncelikli olarak, 19 ilde işgücü piyasası ihtiyaç analizi yapacak. Açılacak mesleki eğitim kursları ihtiyaca binaen olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiği 110 okula makine teçhizat ve donanım takviyesi yapılacak. Gündüz öğrenciler, akşam da kursiyerler bu okullarda eğitim görecek. Sanayide ara eleman ihtiyacı buralardan karşılanacak. Dolmuş ve taksi şoförlerine getirilen sigorta zorunluluğunun kayıtlı istihdamı artıracağına da değinen Biçerli, kayıt dışı sektörlerin kayıt altında alınmasının önemine dikkat çekti.

İşsizliğin 10,6'ya gerilediğini kaydeden Biçerli sözlerini şöyle sürdürdü: "En son istatistiklerde 10,6 gözüküyor. Mevsimsel açıdan baktığımızda işsizlikteki düşüş, 2 aydır durdu. Şu an geldiğimiz rakam 10,6 gayet iyi bir rakam. Çünkü Türkiye'de işsizlik, 2001 krizinden sonra 10'lu banda yükselmişti. İşsizliği birden aşağı çekmek çok zor. Yüzde 14'lü bir rakamla kapamıştık geçen yıl. Yıl sonuna doğru bu rakam biraz yükselecek. Kış mevsiminin de etkisiyle istihdamın düşmesi doğaldır. Yılın, yüzde 12,2 ile kapanacağını öngörüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber