Kimlerin Özlük Hakları Değişti?

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 16/03/2005 günlü Genel Kurul birleşiminde kabul edilen kanun maddesi ile bazı memurların özlük hakları yeniden düzenlenmiştir. Bu konuya ilişkin olarak, torba kanun tasarısının ilgili maddelerini dün yayımlamıştık. Bugün bu değişikliklerin, hangi memurların özlük haklarını değiştirdiğine ilişkin olarak özet bir dosya oluşturduk. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 18 Mart 2005 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- YAPILAN İLK DÜZENLEME

"d) 13.10.1983 tarihli ve 2919 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Başkanlık Özel Müşaviri" ibaresi "Başkanlık Başmüşaviri" olarak değiştirilmiş ve anılan fıkraya "Daire Başkanı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Baştabip, Daire Başkan Yardımcısı, Satınalma Komisyon Başkanı,","Müdür Yardımcısı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Şube Müdürü, Grup Başkanı, Mal Saymanı, Saray Müdürü,", "Uzman" ibaresinden sonra gelmek üzere "Uzman Yardımcısı," ve "Stenograf" ibaresinden sonra gelmek üzere "Stenograf Yardımcısı" ibareleri eklenmiştir."

2919 sayılı Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliğinin Teşkilat Kanunudur. Bu Kanunun ek birinci maddesi bir kısım personelin kadro karşılığı sözleşemlei olarak çalıştırılmasına imkan sağlamaktadır. İşte bu madde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişilik ile Baştabip, Daire Başkan Yardımcısı, Satınalma Komisyon Başkanı, Şube Müdürü, Grup Başkanı, Mal Saymanı, Saray Müdürü, Uzman Yardımcısı ve Stenograf Yardımcısı kadrolarında çalışanların da kadro karşılığı sözlelmeli olarak çalıştırılmalarına imkan sağlanmıştır. Bu şekilde çalışan kişiler mali hükümler açısından 657 sayılı kanuna tabi değildir. Kendileriyle sözleşme yapılmakta ve yılda 4 ikramiye ve iki teşvik ödenmektedir.

2- YAPILAN İKİNCİ DÜZENLEME

"e) 10.10.1984 tarihli ve 3056 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin başlığı "Fazla Çalışma Ücreti ve Ek Ödeme" olarak değiştirilmiş ve birinci fıkrasının (d) bendine "fazla çalışma ücreti ödenir" ibaresinden sonra gelmek üzere "Ayrıca, Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'ünü geçmemek üzere Başbakanlık makamınca belirlenen oranda ek ödeme yapılır. Bu ödemede 657 sayılı Kanunun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılamaz." cümleleri eklenmiştir."

Bu düzenleme Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılarına ilişkindir. Başbakanlık Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının maaşları 2005 yılı başından bu yana 600 milyon lira civarında düşmüştü. Bu düşüş Gümrük fonundan aktarılan payın kesilmesinden kaynaklanmıştır. Yapılan bu düzenleme ile Başbakanlık müfettiş ve müfettiş yardımcılarına kayıp miktarında ödeme yapılabilmesine imkan sağlanmaktadır.

Burada bir önemli nokta şudur: Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde bu ve buna benzer tüm ayrıksı düzenlemeler, yapılacak personel reformu nedeniyle Başbakanlık Müsteşarı sayın Ömer Dinçer'in talimatı ile taslaktan çıkarılmıştı. Ancak, Sayın Dinçer'in bu müdahalesine rağmen Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerde Salih Kapusuz'un verdiği önergelerle iki kurum personeli için istisnai düzenleme daha yapılmıştır.

2- YAPILAN ÜÇÜNCÜ DÜZENLEME

"b) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;
2) 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) fıkrasının (11) numaralı bendine "Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı Müfettiş Yardımcılarının" ibaresinden önce gelmek üzere "Belediye Müfettiş Yardımcıları" ibaresi eklenmiştir."

657 sayılı Kanunun 36-A/11. maddesi kariyer meslek mensubu olarak anılmaktadır. Bu gruptaki personel mesleğe yardımcı olarak başlamakta, üç yıllık yetişme döneminin ardından müfettiş, uzman, denetmen veya kontrolör olarak atanmaktadır. Yardımcılık döneminin sonrasında yapılan bu atamalarda bu grupta sayılan personele ayrıca bir derece verilmektedir. Yine bu grupta sayılan personele çok sayıda kurumun yeniden teşkilatlanmasında geçiş imkanı sağlanmaktadır. İşte bu maddede yapılan değişiklik ile belediye müfettiş yardımcıları da bu grubun içine alınmıştır.

 


Not: Yapılan değişilikler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber