İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sözleşmeli öğretmenler, tercihlere dikkat?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Kasım 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli öğretmenliğin başladığı ilk dönemlerde bakanlıkça uygulanan fakat daha sonra vazgeçilen bir uygulama bu atamada yeniden getirilmiştir.

Bu uygulamaya göre Sözleşmeli Öğretmen olarak görev yapan öğretmenler şu anda çalıştıkları okulları tercih edebilecekler.

Bu okullarda Sözleşmeli öğretmen tarafından doldurulan kadrolar diğer (sözleşmeli olmayan) öğretmenlerin tercih sayfasında görülmeyecek.

Bu durum sözleşmeli öğretmenler mutlaka okuluna atanacak şeklinde yorumlanmamalıdır. Sözleşmeli öğretmen şu anda çalıştığı kurumu tercih edebilecektir fakat bu kuruma atanabilmesi için o İl'e yapılacak en düşük puanlı öğretmen adayının puanından üstün puana sahip ise atanacaktır.

Şöyle örneklendirelim: A branşında İstanbul iline 200 öğretmen alınacak olsun. Bu il'de açılan kontenjanları sistemde gören bir öğretmen 200 boş kadronun olduğunu görecektir. Oysa ki sözleşmeli öğretmen 201 boş kadro görecektir. Çünkü bu öğretmene kendi çalıştığı kurum da açılmıştır. Bu ilimizi tercih edenler KPSS Puanına göre sıralandığında sözleşmeli öğretmen ilk 200'e giriyorsa şu anda görev yaptığı kuruma atanacaktır. Eğer 201. İse bu il'de görev yapamayacak diğer tercihlerine bakılacaktır.

Sözleşmeli öğretmenin kendi kurumunda çalışmak istemiyorsa tercih etme zorunluluğu yoktur.

Bu uygulama ile aynı örnekte ilk 200'de bulunan ve kendi çalıştığı kurumu tercih eden 10 kişi varsa sözleşmeli öğretmenlere sistemde görülen 200 kontenjanın sadece 190'ına atama yapılacaktır. Yani tercih eden bulunduğu halde 10 okula atama yapılmamış olacaktır. Fakat o İl'e atanan öğretmen sayısında bir değişiklik olmayacak yani 200 olacaktır.

Aynı okul hem sözleşmeliye hem de şu anda çalışmayan görülemez mi? Bu da mümkündür. Şöyle ki;

K okulunda 1 sözleşmeli sınıf öğretmeni bulunsun. Bu okuldaki boş kadro sayısı 5 ise ve tamamı sisteme yansıtılmışsa bu durumda sözleşmeli olmayan öğretmen de sözleşmeli öğretmen de bu okulu görebilecektir. Oysa ki L okulunda 1 sözleşmeli öğretmen varsa ve başka da boş kadrosu yoksa bu durumda bu okulu sistemde sadece sözleşmeli öğretmen görebilecektir.

Bu uygulamanın en önemli yararı Sözleşmeli öğretmen çalışan okullardaki öğretmenler yeterli puana sahip iseler o okula atanarak eğitim öğretim kesintiye uğramadan öğrencilerin aynı öğretmenle derslere devam edebilmeleridir.

Bir diğer yararı ise yeterli puana sahip sözleşmeli öğretmenin alıştığı, belki de düzenini (ev, aile) kurmuş olduğu bölge ve ilçeden ayrılmamasını sağlamasıdır.

Kaldı ki bu öğretmenin kadrolu atama için puanı yeterli değilse bulunduğu sözleşmeli pozisyonda devam etmesi mümkündür.

Bakanlık tarafından yeniden başlatılan bu uygulama yerinde bir uygulamadır. Bu uygulama kaldırıldığında sözleşmeli öğretmenlerin doldurduğu bu kadrolar dolu görüldüğünden sisteme yansıtılmamakta idi.

Yani getirilen uygulama ile Sözleşmeli olmayanlara bir hak kaybı söz konusu değildir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi


Memurlar.net'in notu: Başvurularda sorun yaşan adayların, özlük bilgilerinde yanlışlık bulunması muhtemeldir. Bu nedenle sorun yaşan adayların özlük bilgilerini tek tek kontrol ederek, il ve ilçelerdeki özlük birimlerinden gerekli düzeltmeleri yapmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber