Bakan Dinçer: İşsizlik sınırı yüzde 12 olacak

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Kasım 2010 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işsizlik oranının mevsimsel şartlar itibariyle biraz daha artacağını, ancak yüzde 12'lerde engellemeye çalışacaklarını söyledi.

İlk defa Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 16 milyon kişiden sigorta pirimi tahsil ettiğini belirten Dinçer, ?Temel sorunumuz istihdam sorunu, aslında bizim gördüğümüzden daha derin, buz dağının görünen yüzü. Yapısal sorunlarımız var? dedi.

Diyarbakır Dedeman Otel'de dün gece sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelen Bakan Dinçer, yaklaşık 50 işadamının katıldığı toplantıda sorunları dinledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır'ın dezavantajları, sıkıntıları ve mağduriyetleri olduğunu söyledi. Çok ciddi gelişme potansiyellerine sahip olduklarını belirten Ensarioğlu şöyle konuştu:

?Yatırım ortamının nispeten daha uygun hale geldiği her dönemde, Diyarbakır yatırımcıların ilgi odağı haline gelmiştir. Ancak bu gelişmelerin bir çoğu yanıp sönen mum alevi gibi kısa sürede dağılmıştır. Yatırımcımızın kendini güvende hissetmesini sağlamak, önümüzdeki en ciddi sorun olarak durmaktadır. Önümüz bazen aydınlanıyor, bazen de kararıyor. Sık sık görüşümüzü perdeleyen bu karanlıktan kurtulmamız gerekiyor.?

KADIN İSTİHDAMINDA SON SIRADA

Diyarbakır'daki işsizlik ve genç nüfus oranının fazlalığına dikkat çeken Ensarioğlu, işgücüne katılma oranın yüzde 48, erkeklerde bu oranın yüzde 60, kadınlarda ise yüzde 6'da kaldığını kaydetti. Ensarioğlu, kadın istihdamında Türkiye sıralamasının sonunda yer aldıklarını ifade ederek şunları söyledi:

?Kadın istihdamı o kadar düşük seviyede ki, pozitif ayrımcılık da artık kifayet etmiyor. Çok acil ve radikal tedbirler gerekiyor. Yatırımları birbiriyle sinerji yaratacak şekilde koordine edersek, birbirini tetikleyen sektörleri yaratmamız mümkün olur. Şehrimiz yıllardır apronda kalkış için bekleyen uçak misali enerji biriktiriyor. Uygun ortam oluştuğunda bu enerji açığa çıkacak.?

BAKAN DİNÇER: TEMEL SORUNUMUZ İSTİHDAM

Toplantıda işadamlarının sorunlarını dinledikten sonra konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'nin temel sorunun istihdam olduğunu belirterek, ?Aslında bizim gördüğümüzden daha derin, buz dağının görünen yüzü. Yapısal sorunlarımız var? dedi

Bakan Dinçer, 2008 yılının ikinci yarısında krizin Türkiye'de etkisini göstermeye başladığını, 2009 yılı içinde ise tüm dünyada krizin ?sosyal sorun' olarak kendini gösterdiğini kaydederek şöyle devam etti:

?Bütün dünyada işsizlik artarken, çok şükür Türkiye'de 1 puan azalmaya başladı. 10.05'e kadar düştü. Şu anda yüzde 11'de, mevsimsel şartlar nedeniyle biraz daha çıkmasını bekliyoruz. Yüzde 12 gibi bir rakamda engellemeye çalışacağız. 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladık. Kayıt dışı oranında olumsuz bir gelişme olmadı. SGK ilk defa 16 milyon kişiden sigorta pirimi tahsil etti.?

İŞVERENLERE CAZİP İSTİHDAM TEKLİFLERİ

İş adamlarının ihtiyaçlarına göre eğitim çalışmaları başlattıklarını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, istihdam alanlarının genişletilmesi için hazırladıkları projeleri şöyle anlattı:

?İşverenlerimiz ?ben buraya yatırım yapacağım' diyorsa, yüzde 50'sini almayı taahhüt eden heriş adamına yardım edeceğiz. İstihdam garantili meslek kursları açacağız. Kaynak sıkıntımız yok. Sosyal güvenlik primini biz ödeyeceğiz. Çocuklarınızı meslek liselerine, meslek yüksek okullarına gönderin. Bunların da SGK primlerini biz ödüyoruz. Erkeklerde 19- 29 yaş arası ilk defa işe başlayanlar için 5 yıl boyunca işveren primlerini biz ödeyeceğiz. Kadınlar için ise, 3 yıl ve yüzde

100'ünü karşılayacağız. Mesleki eğitim ve piyasa arasındaki bağı kurmayı amaçlıyoruz. Türkiye'de her yıl 800 bin kişi çalışma hayatına atılacak yaşa geliyor. Bunun yaklaşık 600 bin'i iş arayanların arasına katılıyor. Ne kadar büyümeye ihtiyaç var? En az yüzde 5- 6 büyümeye ihtiyaç var.?

Yapısal sorunları çözemedikleri takdirde işsizlik oranın artacağına işaret eden Bakan Dinçer, ?Diyarbakır Ortadoğu'nun cazibe merkezi olacak potansiyele sahip. Bu şehrin siyasi ve ekonomik istikrarını sağlaması önem arz ediyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber