Ameliyat rekoru kör eden göz merkezinde

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Aralık 2010 15:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ndeki 7 vatandaşı katarakt ameliyatı yapan ve ameliyat sonrası bu kişilerin görme yeteneğini kaybetmesine yol açan özel sağlık kuruluşunun 1 yıl içinde 2032 hastayı göz ameliyatı yaptığı ortaya çıktı. Kentte hizmet veren başka iki özel hastanenin ise aynı dönemde toplam 1150 göz ameliyatı yaptığı belirtildi.

Afyonkarahisar'da yaptığı katarakt ameliyatının ardından 7 kişinin görme yetisini kaybetmesine neden olduğu iddiasıyla Sağlık Bakanlığı tarafından geçici olarak kapatılan özel sağlık merkezi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Ekim 2009 ile Ekim 2010 döneminde 2 bin 32 hastaya göz ameliyatı yaptı. İlin iki büyük göz hastanesinden Özel Park Hastanesi'nde aynı dönemde 850, Fuar Hastanesi'nde ise 300 göz ameliyatı yapıldı. İki hastanede bir yılda yapılan toplam ameliyat sayısı 1150 iken, söz konusu sağlık merkezindeki ameliyat sayısının bu rakamın 2 katına yakın olması dikkat çekti. Hastanenin gerçekleştirdiği 2032 göz ameliyatının bedeli olarak SGK'dan 2 milyon liranın üzerinde bir rakam aldığı iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurulmak istenen hastane yetkilileri açıklama yapmak istemedi.

İNCELEME SÜRÜYOR

Diğer yandan, Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, merkezin İl Sağlık Müdürlüğü'nden izin alarak köy gezilerine çıkıp tarama yaptığını söyledi.

Hastaların ameliyat sonrası yaşadığı sıkıntı için yaptıkları şikayet sonrası İl Sağlık Müdürlüğü tarafından olayın kendilerine bildirilerek araştırılmasının istendiğini söyleyen Demirkıran, bunun üzerine Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli bir öğretim üyesi ile kendisinin olayın araştırılması amacıyla atandıklarını kaydetti.

Demirkıran, oda tarafından da olayın tıbbi ve etik yönlerinin araştırılması amacıyla bir komisyon kurarak ayrı inceleme başlattıklarını söyledi.

7 KÖYLÜ AMELİYAT OLMUŞTU

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan özel göz merkezinin gezici ekibi, geçen 26 Ekim'de Sandıklı'ya bağlı Hırka ve Emirhisar köylerine giderek, halkı göz taramasından geçirmiş, katarakt teşhisi konulan köylüler Osman Yıldırım, Ahmet Ertürk, İsmet Öztürk, Kamil Öz, Mehmet Macit, Lütfiye Akkuş ve Salih Dalkılıç göz merkezinde ameliyat edilmişti.

Aynı gün taburcu olan ve gözlerinde ?ağrı ve yanma' şikayeti olan köylülere enfeksiyon kaptıkları söylenmiş, bunun üzerine köylüler ise avukatları aracılığıyla Sandıklı Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak göz merkezi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Ahmet Ertürk ve İsmet Öztürk adlı hastaların tekrar görme şansının olduğu, Osman Yıldırım ve Lütfiye Akkuş'un ameliyat edilen gözlerinin görme yeteneğini tamamen kaybettiği belirlenmişti. Mehmet Macit ve Salih Dalkılıç'ın katarakt ameliyatı yapılan birer gözleri daha önce başka hastanede alınmış, Kamil Öz ise Denizli'de olduğu için kontrolden geçirilememişti.

CERRAHİ KISIM KAPALI, POLİKLİNİKLER AÇIK

Afyonkarahisar'da 7 kişinin katarakt ameliyatı sonrası görme duyularını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından ameliyathane ve cerrahi kısımlarla ilgili faaliyetleri durdurulan özel sağlık kuruluşu, muayene için hasta kabulüne devam ediyor. Kendilerine yalnızca ameliyathane ile ilgili bölümlerle ilgili tebligatın ulaştığını bildiren sağlık kuruluşunun çalışanları, muayenelerin devam ettiğini, bu konuda bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber