Doçent olmak için daha ne yapsın!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2010 01:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bin öğretim üyesinin yayınlarının yüzde 17'sine imza atıyor ama doçent olamıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldırım (30) akademik yayınlarıyla rekor kırmasına rağmen doçent olamıyor.

İZMİR (CİHAN) -Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, yaptığı çok sayıda bilimsel yayına rağmen doçentlik başvurusunun reddedilmesinden şikâyetçi. Doçentlik başvurularında asgari 1 yayın ölçüsü bulunduğunu belirten Yıldırım, son başvurusunun da kabul edilmemesi halinde yurt dışından gelen teklifleri değerlendireceğini söylüyor.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi. 1980 Muş doğumlu Yıldırım, henüz 30 yaşında. Genç matematikçi, uluslararası dergilerde yayınlanmış 200 makaleye sahip, sempozyumlarda 130'a yakın bildiri sundu. Yayınlarına binden fazla atıf aldı, 150'ye yakın hakemlik yaptı. Halen uluslararası 8 dergide editörlük yapıyor. Dünyada 10 ülkeden 40 araştırmacıyla çalışıyor. 2010 yılında Ege Üniversitesi'nde binden fazla akademisyenin hazırladığı yayınların yüzde 17'sini tek başına yapıp, atıf sayısında rekor kırdı. Kendi fakültesindeki yayınların da yüzde 40'ına imza attı. Bu başarılar, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldırım'ın Türkiye'de doçent olmasına yetmedi.

Yıldırım'ın geçen yıl nisan ayında yaptığı doçentlik başvurusu, Üniversiteler Arası Kurul'un oluşturduğu 5 kişilik jüri tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Doçentlik başvurusunda öğretim üyelerinin bir yayın yapma koşulu aranırken, Yıldırım'ın onlarca çalışması yeterli bulunmadı. Bölümündeki yayınların toplamının üç katını hazırlayan Yıldırım, doçentlik için tekrar başvurduğu kuruldan yine aksi bir karar çıkması durumunda, Amerika ve İsveç'ten gelen teklifleri değerlendirmeye almayı düşünüyor. Doçentlikte tek kriterin asgari bir yayın olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Bu ülkede 45 yaşında bir bildiri sunMuş, iki yayınıyla doçent olanlar var. Buna rağmen bu sefer de doçentliğim kabul edilmezse, bu ülkeyi terk ederim." diyor.

Üç çocuklu bir ailenin en küçüğü Ahmet Yıldırım, 1980 yılında Muş'ta doğdu. İki aylık ikin ailesiyle İzmir'e yerleşti. Hayalindeki Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Sonra Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nü kazandı. 'İyi matematikçiden iyi bir ticaret erbabı olur' düşüncesiyle başladığı üniversitede, ticarete atılmaktan vazgeçip, bilgilerini fakültede kullanmak istedi. Aynı üniversitede yüksek lisans, ardından da asistanlığı kazandı. Geçen yıl da yardımcı doçent kadrosuna atandı. Hedefini hep yüksek tutan ve Ege Üniversitesi ile Türkiye'nin bilimsel çalışmalardaki puanını arttırmayı amaç edinen Yıldırım'ın şevkini, Üniversiteler Arası Kurul'un oluşturduğu jürinin verdiği karar, kırdı.

Kurul üyelerinin 30 yaşındaki genç bir matematikçiyi doçent yapmak istememesinin hiçbir makul tarafının bulunmadığına inanan Yıldırım, "İki hafta sonra Amerika Güney Florida Üniversitesi'nde seminerde konuşma yapacağız. Bu sefer de doçent olamazsam Amerika ve İsveç üniversitelerinden gelen teklifleri değerlendireceğim." diye konuştu. Doçentlik başvurusunda asgari bir yayın şartının arandığına dikkat çeken Yıldırım, başvuruları Üniversiteler Arası Kurul'un oluşturduğu jürinin değerlendirmeye aldığını ifade etti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın kendisine sahip çıktığını ve her koşulda destek vereceğini söylediğini kaydeden Yıldırım, "Benim yayınlarım bir iki değil, 65 farklı tıp, fizik, matematik, mühendislik dergilerinde yayınlandı. TÜBİTAK'ın verdiği destek, benim bilimsel gelişmemde önemli rol oynadı. Benim bu kadar fedakarlığımın karşılığı bu olmamalı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber