Adalet Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi ile tekrar eğitim programı protokolü yapacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2010 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 26.07.2005 tarihinde Adalet Bakanlığının yurt içinde görevli, en az lise mezunu yazı işleri müdürleri, idari işler müdürleri, icra müdürleri, icra müdür yardımcıları, zabıt katipleri, emanet memurları, mübaşirler, cezaevi 1. müdürleri, cezaevi 2. müdürleri, cezaevi idare memurları, infaz ve koruma baş memurları, infaz ve koruma memurlarının iki yıllık Adalet bölümünde öğrenim görmelerine ilişkin eğitim programı protokolü yapılmıştır.

Yapılan bu protokol kapsamında Adalet Bakanlığı'nın bir çok çalışanı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümününden mezun olmak suretiyle görevde yükselme sınavlarından bir tanesi olan Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavına başvuru şartlarından Adalet Bölümü mezunu olma şartını taşır hale gelmişlerdir. Yazı İşleri Müdürlüğü sınavına başvuru şartlarından bir tanesi olan Adalet Bölümü mezunu olma şartı benzer şekilde İcra Müdürlüğü ve İdari İşler Müdürlüğü gibi Adalet Bakanlığı'nın yapacağı diğer sınavlarda da aranan şartlardandır. Adalet Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 26.07.2005 tarihinde yapılan eğitim protokolünden Adalet Bakanlığı'nın bir çok çalışanı istifade etmiştir.

Adalet Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 26.07.2005 tarihinde yapılan eğitim protokolünün Eğitim-Öğretim Süresi ve şekli bölümünün 7.maddesinde ?Program, Fakülte tarafından uzaktan öğrenim şeklinde uygulanacaktır, Program, en az 5000 öğrencinin başvurusu koşulu ile, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında başlar ve bu yıldan itibaren (2) yıl süre ile öğrenci kabul edilir. Öğrencilerin, (2) yıllık bu programı en fazla (4) yıl içinde tamamlamaları zorunlu olup, (4) yıl sonunda başarısız olan öğrencinin kaydı silinir. Herhangi bir sebeple kaydı silinenlerin yeniden kaydı yapılmaz.Programın (2) yıllık süresinin dolmasından sonra, tarafların karşılıklı anlaşması ile programa devam edilebilir.? hükümlerine yer verilmiştir.

Yapılan bu eğitim protokolünün Eğitim-Öğretim Süresi ve şekli bölümünün 7.maddesinden ?Eğitim Protokolünün süresinin iki yıl olduğu, bu sürenin dolmasından sonra tarafların karşılıklı anlaşmasından sonra tekrar Eğitim Protokolünün yapılabileceğinin? kurala bağlandığı anlaşılmaktadır.

Eş durumundan veya başka sebeplerden ya da eğitim durumundan dolayı tayin taleplerinde bulunmak isteyenlere yönelik Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 24.Maddesi ?Bu Yönetmelik kapsamındaki personel; sağlık, eş durumu, öğrenim durumu ve can güvenliği nedenleri ile 22 nci maddedeki şartlar aranmaksızın istekleri üzerine naklen atanabilirler.? şeklinde mazerete dayalı tayin talepleri hususunda gerekli açıklama yapılmıştır. Eğitim durumundan dolayı mazarete dayalı tayin taleplerinde adliyelerdeki personel yetersizliği veya farklı sebepler gerekçe gösterilmek suretiyle tayin talebinde bulunan Adliye çalışanlarının tayin taleplerine olumlu cevap verilmemektedir, hal böyle olunca da tayin talebinde bulunan kişiler İdare Mahkemeleri'ne dava açmaktadırlar, İdare Mahkemeleri'ne açılan dava ise eğitim durumundan dolayı tayin talebinde bulunan bir çok kişinin zaman kaybetmesine neden olduğu gibi, mağduriyetlerine de neden olmaktadır.

Şayet Adalet Bakanlığı; personelinin Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü'nde öğrenim görmesine olanak verilmiş olsa mazarete dayalı tayin taleplerinden olan eğitim durumundan dolayı tayin taleplerinde kısmen de olsa azalma görüleceği aşikârdır. Bu konuyu biraz daha açmak gerekirse bahsedilen konu daha iyi anlaşılacaktır. Şöyle ki: örgün öğretim ile eğitimine devam eden bir öğrenci, Üniversite sınavına girip, sınavdan alacağı puan ile de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde istediği bölüme yerleştirilmesi yapılabilmektedir, bunun tam tersi de şöyledir: Açıköğretim Fakültesinde herhangi bir bölümde öğrenimine devam etmekte olan bir öğrenci örgün öğretimden istediği bir bölümde öğrenimini devam ettirebilmektedir yani örgün öğretimde öğrenim gören öğrenci Anadolu Üniversitesinde açıktan öğrenim görmek suretiyle öğrenimine devam edebilmekte olup, Anadolu Üniversitesinde öğrenim gören birisi Üniversite sınavına girmiş olsa tekrar Anadolu Üniversitesinde açıktan öğrenim görememektedir. Çünkü Açıköğretim Fakültesinde iki bölüm aynı anda okunamamaktadır; Açıköğretim Fakültesinde öğrenim sürdüren bir çok Adalet Bakanlığı çalışanı vardır.Hal böyle olunca da Açıköğretim Fakültesinde iki bölümde aynı anda öğrenim görülemediğinden, Adalet Bakanlığı çalışanı eğer adalet bölümünde eğitimini devam ettirmek istiyorsa, Açıköğretim Fakültesinde daha önceden kayıt olduğu farklı bir bölüm olduğundan, bu bölümü de devam ettirmek istediğinden, bu sefer örgün öğretimde öğrenimini devam ettirmek gibi bir seçenek ile karşılaşmaktadır veya öğrenimini gördüğü bölümden mezun olması lazımdır, haliyle de bu gibi durumlarda eğitim durumundan dolayı tayin talepleri öğrenimlerine devam etmeleri için yegane çözüm olmaktadır.

Bu bağlamda: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde aynı anda iki açıköğretim bölümüne kayıt yapılamamaktadır, eğer Adalet Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında tekrar eğitim protokolü yapılacak ise, halen Anadolu Üniversitesi'nde kayıtlı olup, öğrenimini sürdüren Adalet Bakanlığı çalışanı olduğunun gözardı edilmemesi gerekmektedir. Yani bu konuda Adalet Bakanlığı çalışanına Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde aynı anda iki açıköğretim bölümüne kayıt imkanı verilebilme durumu kurala bağlanmalıdır.

Sonuç itibari ile: eğitimli bir çalışandan alınan verimin oldukça fazla olduğu tartışmasız bir gerçek iken, Adalet Bakanlığı çalışanlarının daha verimli ve açılması muhtemel olan görevde yükselme sınavlarında Adalet Bölümü mezunu olma şartını yerine getirmeleri için Adalet Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında yapılacak olan eğitim protokolü bu konuda elzem bir öneme sahiptir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp, gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forumu

Adalet Personeli Bölümü Editörü
' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber