1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tümü

2002 KPSS Hukuk Soru ve Cevapları

15 Nisan 2003 00:00
Yazdır

KPSS Hukuk Grubu sorularını cevapları ile beraber üyelerimizin katkısı sonucunda tamamladık. Katkıda bulunan tüm üyelere teşekkür ediyoruz. Diğer alanlara ait sorular, tamamlandığında sitemizde yayınlanacaktır.


KPSS Hukuk grubu sorularını sitemize sağlayan E.Çekin, U. Demir ve R. Halayık'a teşekkür ediyoruz.

KPSS Sınavının diğer alanlarına ait soru göndermek isteyenler memurlar@memurlar.net adresini kullanabilirler. Gönderilecek maillerde soru ve sadece doğru cevabı yazmak yeterli olacaktır.


İDARE HUKUKU SORULARI


1-İdari vesayet ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
Cevap: Yerindelik Denetimi yapar
2-Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin taşra teşkilatındandır? (Bu soru Kamu Yönetimi Bölümü Sorusudur.)
Cevap: Bucak
3-Aşağıdakilerden hangisi tam yargı davasının şartıdır?
Cevap: Kişisel hakkın ihlali
4-MGK'da aşağıdakilerden hangisi yer almaz.(Bu soru Kamu Yönetimi Bölümü Sorusudur.)
Cevap: MGK Genel Sekreteri
5-Aşağıdakilerden hangisi İdari yargıda genel görevli temyiz merciidir? (Bu soru Kamu Yönetimi Bölümü Sorusudur.)
Cevap: Danıştay
6-Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak bakamayacağı dava hangisidir?
Cevap: Belde imar planları

İCRA-İFLAS HUKUK SORULARI


1-Aşağıdakilerden hangisi ilam niteliğinde belge değildir?
Cevap: Onaylama biçimindeki noter senedi
2-Konkodato mühleti içinde borçlu aşağıdakilerden hangisini yapamaz?
Cevap: Otobüsünü satamaz.
3-Aşağıdakilerden hangisi rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takibe konu olamaz.
Cevap: Gayrimenkul mükellifiyeti
4-Sıra cetveli kesinleştikten sonra her bir alacaklıya düşen payı gösteren cetvele ne ad verilir?
Cevap: Pay cetveli
5-İflas ödeme emrinde aşağıdakilerdenhangisi bulunmaz?
Cevap: Mal beyanında bulunması gerektiği.

EŞYA HUKU


1-A adına kayıtlı gayrimenkul (S) tarafından sahte vekaletname ile B'ye devrediliyor. B'de iflas etmesi dolaysıyla evi satıp devrediyor. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: (A) hala gerçek maliktir.
2-A saatini M'ye ödünç bırakıyor. H'da saati M'den çalıyor ve pazarda Ü'ye satıyor. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: A saati kaybettiği tarihten itibaren 5 yıl içinde menkul davası açarak saati alabilir.
3-İpotekli ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: İpotek kişisel sorumluluğu sona erdirir.
4-Aşağıdakilerden hangisi Sınırlı ehliyetsizlerin, kanuni temsilcilerinin rızası olsa bile yapamacayacağı işlerdendir? (Bu soru Kamu Yönetimi Bölümü Sorusudur.)
Cevap: Kefil olamaz.
5-Aşağıdakilerden hangisinin en çok 5 yıl sureyle tapudaki şerhi devam eder?
Cevap: Gayrimenkul satış vaadi.
6-Açıkça hakkın kötüye kullanılması aşağıdakilerden hangisiyle sıkı sıkıya bağlantılıdır?
Cevap: Dürüst davranma ilkesi

BORÇLAR HUKUKU SORULARI


1-M apartmannı onarması için A'ya teslim etmiştir. A'da evi B'ye kiralamıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: Kira sözleşmesinin konusunun imkansız olması.
2-A ile B aralarında bir sözleşme yapmışlardır. 100 dolar ödenmesi gerekmektedir. Bu halde alacaklının hakkı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Seçimlik yetki
3-A ile B arasında para borcu ilişkisi vardır. (Ü) B'nin borcunu A'ya ödemeyi taahhüt ediyor. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: A doğrudan C'den talepten bulunamaz.
4-Ahlaka ve adaba aykırı bir sözlşmenin hükmü nedir?
Cevap: Sözleşme kesin hükümsüz olup, verilenlerin iadesi istenemez.
5-A evindeki televizyonu B'ye satıyor ve 10 Aralıkta teslim etmeyi taahhüt ediyor. 11 Aralıktaki maç dolaysıyla A TV'yi vermiyor. 12 Aralıkta yan dairede yangın çıkıyor ve TV yanıyort. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: Temerrüde düştüğü için doğan zararlardan sorumludur.

ANAYASA HUKUK SORULARI


1- Anayasaya aykırılık itiraz yoluyla hangi durumda ileri sürülebilir?.
Cevap: Görülmekte olan bir davada ileri sürülebilir.
2-Cumhurbaşkanının Kanun yayımlaması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: Geri gönderdiği Kanun aynen kabul edilirse, 15 gün içinde yayımlamak zorundadır.
3-2001 tarihindeki Anayasa değişiklikleri çerçevesinde 1982 Anayasasında temel hak ve özgürlüklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: Genel sınırlama sebepleri temel hak ve özgürlüklerden sosyal ve ekonomik haklara uygulanmaz.

TİCARET HUKUKU SORULARI


1-Kollektif şirkette ortaklar haricinde, dışarıdan birisi yönetici olarak atanırsa bu kişinin hukuki durumu ne olur?
Cevap: Ticari mümessil
2-Ticaret unvanı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: Ticaret unvanı devredilebilir. Yalnız ek alınması gerekir.
3-Limited şirket ortaklarından birinin şahsi alacaklısı aşağıdakilerden hangisini talep edemez?
Cevap: Şirketin feshini isteyemez.
4-Çekte düzeltme hakkı nedir?
Cevap:İbraz edildiğinde karşılıksız çıkan çekin karşılığının daha sonra muhatap bankaya ödenmesi
5-Acenta aşağıdakilerden hangisini yapamaz?
Cevap: Müvekkili adına kambiyo taahhüdünde bulunamaz.
6-Hangisi alacak senedi değildir?
Cevap: [Tahvil, Taşıma senedi, Konşimento, Hisse senedi, Varant](Cevap netleştirilememiştir.)


CEZA HUKUKU SORULARI


1-Suça iştirakle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: Cezai sorumluluğu genişletir.
2-Türkiye'de bir yabancı kişi suç işlediğinde hangi ülke kanunu uygulanır?
Cevap: Suçun işlendiği ülkenin kanunu (Mülkilik İlkesi gereği Türk Kanunu)
3-Deliller ceza yargısında hangi aşamaya kadar ileri sürülebilir?
Cevap: Hüküm kesinleşinceye kadar
4-Bir Türk gemisinde işlenen suç ile ilgili yetkili mahkeme hangisidir?
Cevap: Bağlama limanı mahkemesi veya Türkiye'de ilk uğradığı liman mahkemesi
5-Aşağıdakilerden hangisi adliye aleyhine işlenen suçlardandır?
Cevap: Suç tasniği
6-Bir doktorun yanlış tedavisi sonucu hastanın durumunun daha da kötüleşmesi durumunda doktorun cezai sorumluluğu nedir?
Cevap: Taksirli Müessir fiil

DİĞER SORULAR


1.Hangisi Tapusuz Taşınmazın Olağanüstü Zaman Aşımıyla Kazanım Şartlarından Değildir?
Cevap: İyi Niyetli Zilyet Olmak

2. Hangi Durumda Yasama Dokunulmazlığı Kalkmadan Milletvekili Yargılanabilir?
Cevap: Ağır Suç Hali

3.Hangisi Kamulaştırmanın Özelliği Değildir?
Cevap: İdarenin Kamulaştırma Bedelini Taksitle Ödemede Takdir Yetkisi Olması

4.İdarenin Hacizde Diğer Alacaklılardan Öncelikli Olmasına Ne Denir?
Cevap: Rüçhan Hakkı

5.Hangi Durumda Sözleşmenin İptali İstenebilir?
Cevap: Gabin

6.İdarenin Toplu Karar Alması Durumunda Ne Tür Bir İşlem Olur?
Cevap: Kollektif
Bu haberi oylayabilirsiniz 0 0
Bu haber 43,006 defa okundu.
YORUMLAR
Bu habere henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sizce TEOG'un yerine gelecek sistem nasıl olmalı?
ARŞİV
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam