Adalet Bakanlığı, 2010 yılı bitmeden personel alımı yapacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Aralık 2010 01:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin 10 Ekim 2010 tarihinde yayımlanan haberde yetiştirilebilirse yılbaşından önce 9.500 adet personel alımı yapılacağına ilişkin açıklamada bulunmuştur. Adalet Bakanlığı'nın 2010 yılı personel alımı takvimini ne zaman açıklayacağına dair daha önce yayımlanan yazımızda değinmiştik. Yazımızın yayımlandığı tarihten bu zamana kadar bakanlık tarafından personel alımına ilişkin sadece Adalet Bakan'nın 10 Ekim 2010 tarihinde yaptığı açıklamadan başka bir açıklama yapılmamıştır.

Gerek Adalet Bakanlığı'nın yapacağı sınava hazırlanan ve bu sınavın ne zaman yapılacağını merakla bekleyen memur adayları gerekse, Adalet Bakanlığı haricinde başka kurumlarda çalışmayı düşünen memur adayları KPSS'nin süresinin 2010 yılında sona ermiş olmasından dolayı yeni memur alımının da 2010 yılı KPSS'ye göre yapılacağından 2010 KPSS'nin yapılacağı tarihi beklemiştirler, 2010 KPSS yapılmış ve Adalet Bakanlığı'nın personel alımı takvimi Adalet Bakanlığı'nın yapacağı sınavlara hazırlanan adaylar tarafından beklenmektir.

Adaletin dağıtıcıları hakimler ve savcılar olarak bilinmektedir; fakat hakimler ve savcıların vereceği kararlar bütünlük oluşturmaktadır, Adliyelerin çalışma şekli bir çarkın dişlileri gibidir, nasıl ki bir çarkın dişlilerinden bir tanesi eksik ise o çarktan istenilen verim alınamıyorsa adliyelerde de benzer durum söz konusudur, adliye çalışanları; hakimler, savcılar, zabıt katipleri, mübaşirler, yazı işleri müdürleri ve icra müdürleri ile bir teşekkül oluşturmaktadır.

Diğer kamu kurumlarına nazar Adalet Bakanlığı'da personel eksikliğinin fazla olduğu bilinmektedir, özellikle son yıllarda adliyelere alınan personel sayısı ile birlikte bu eksiklik kısmende olsa giderilmiştir; fakat personel yetersizliği fazla olduğundan alınan personel sayısı eksikliğin bir kısmını gidermiştir, Türkiye çapında düşünüldüğünde istisnalar hariç bir zabıt katibinin çalışmakta olduğu mahkeme sayısı iki ya da üçtür, yine türkiye çapında düşünüldüğünde bir zabıt katibinin çalışmakta olduğu mahkeme sayısı birdir, yani bazı yerlerde bir zabıt katibi bir mahkemede çalışmakta iken, bazı yerlerde bu sayı daha fazla olmaktadır.

Anayasamızın 141.Maddesinde davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının yargının görevi olduğu hükme bağlanmıştır.

Anayasamızın 141.Maddesi şu şekildedir:

MADDE 141- Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına ancak genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde karar verilebilir.

1) Küçüklerin yargılanması hakkında kanunla özel hükümler konulur.

2) Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.

3) Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir.

Adalet Hizmetinin en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması için Hakim -Savcı ve yardımcı personel olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Adliyelerde personel eksikliğinin ne kadar fazla olduğu gerek Adalet Bakanlığı tarafından gerekse adliye çalışanları tarafından bilinmektedir, adliye personeli özverili bir şekilde görevlerini idame ettirmektedir, Şöyle ki; sosyal hayatından veya kendi yaşantısından feragat edip, gece ve gündüz ayrımı yapmadan çalışan bir çok adliye çalışanı vardır.

Personel yetersizliği aynı zamanda davaların en az giderle sonuçlanmasına tezatlık teşkil etmektedir ki bu da geç gelen adaletin adalet olmadığı söylemini akla getirmektedir.

Adalet Bakanlığı 03.06.2009 tarihinde yapmış olduğu duyuruda 2009 yılı içerisinde 13 bin 300 adet personel alımı yapacağını duyurmuş ve 2009 yılı içerisinde de önemli bir miktarda personel alımı yapmıştır; fakat yapılan bu personel alımı adliyelerdeki personel açığını kısmen gidermiştir.

Adalet Bakanlığı'nın alımını yapmayı düşündüğü 9.500 adet personel ile ilgili gerekli açıklama Adalet Bakanlığı'nda çalışmayı düşünen memur adayları tarafından beklenmektedir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli açıklamanın yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forumu Adalet Personeli Bölümü Editörü
' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber