105 ülkeden 400 rektör Ankara'da buluşacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2010 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanlığı'nın Ankara'da düzenleyeceği 'Yükseköğretimde Uluslararasılaşmada Ulusal Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler Çalıştayı', 105 ülkeden 400 rektörü ve çok sayıda büyükelçiyi biraraya getirecek.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, 15-18 Aralık günleri arasında Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanlığı tarafından Ankara Crowne Plaza'da düzenlenecek olan ve çok sayıda rektörün katılımıyla gerçekleşecek olan çalıştayla ilgili İHA'ya bilgi verdi. Yükseköğretimde Uluslararasılaşmada Ulusal Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler Çalıştayı'na 105 ülkeden 400 rektör düzeyinde katılımcı olacağını belirten Azizoğlu, prensip olarak rektör yardımcılarının bile çalıştaylara katılamayacağını söyledi. Çalıştayın 5 panel halinde yapılacağını anlatan Azizoğlu, katılımcı sayısına göre panel sayısının da artabileceğini söyledi.

Değerler, kavramlar, kültürler, inançlar ve uluslararasılaşmada akademik çalışmalar yapıldıktan sonra çalıştayın ikinci günü genel kurul yapılacağını ve toplantı sonuç bildirgesinin şekilleneceğini ifade eden Azizoğlu, Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin üyesi olan ülkelerin ve üniversitelerin akademik sistemle ilgili yeni bir değerlendirme ve çalışma başlatacağını kaydetti. Çalıştayın Türkiye'deki akademik sisteme de önemli katkıları olacağını savunan Azizoğlu, "Batı toplumları yılın belli bir döneminde toplantılar yaparlar ve akademik sistem şekillenir ve biz buna uyarız. ABD'de Ortadoğu Eğitim Derneği diye bir kuruluş yılda bir defa yaptığı çalıştaya 2 bin akademisyen katılır. Genel akademik yapı şekillenir bence buna etkisi olacaktır. Bizim coğrafyamızda yetişen Gazneli, İbn-i Haldun, Mevlana gibi çok değerli düşünür, bilim adamları çok uzun yıllar batı toplumlarına önderlik, rehberlik yapmışlardır. Ama son yüzyıllarda bizlerde, bir sinmişlik ve geri kalmışlık var akademik sistemde buna etkisi olacaktır. Batı toplumlarına hiçbir karşıtlığımız yoktur. Yapmak istediğimiz batı standartlarını akademik ekonomik bireysel özgürlükler ve düşünce özgürlüklerine ulaşmak ama ulusal değerlerimizi ve kavramlarımızı koruyarak inançlarımız ve kültürlerimizi koruyarak yapılmak istenen bunlar olduğu için çok önemli etkisi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber