Sosyologlar THS olunca ne değişti?

10 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, "Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanları", Teknik Hizmetler Sınıfına alınmıştır. Sosyologlar tarafından öncülük yapılarak başlatılan mücadelede, önemli amaçlardan birisi ücret artışı sağlama olmasına rağmen, bu düzenleme tek başına anlamlı değildir. Bunun yanı sıra hem ek gösterge hem de yan ödeme kararnamelerinde değişiklik gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2010 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN DEĞİŞİKLİK

"Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınması; Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine dayanan Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifleri üzerine, adı geçen Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (G) bendine göre, Bakanlar Kurulu'nca 27/9/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Yapılan değişiklikle, 5 unvanın Teknik hizmetler Sınıfında olduğuna karar verilmiştir.

THS İÇİN 2. DEĞİŞİKLİK GEREKLİ

Her ne kadar Bakanlar Kurulunun bu kararıyla, 5 unvanın THS'de olduğuna karar verilmiş ise de, bu unvanların ayrıca dolu kadro değişikliği denilen bir işlemle, GİH'ten THS'ye geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, 5 unvandan herhangi birini istihdam eden kamu kurumu temsilcinin ortak bir karar alması ve bu kararın, Bakanlar Kurulu Kararına dönüşmesi gerekmektedir. Dolu kadro değişikliğinin nasıl yapılacağını düzenleyen yönetmeliği görmek için tıklayınız.

BİR DERECE

657 sayılı Kanunun 36-A/4'ünde, Teknik Hizmetler Sınıfında sayılan bazı unvanlara bir derece verileceği belirtilmiştir. Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve Sosyologlar her ne kadar THS kapsamına alınmış olsa da, bu maddede ismen geçmediği için 1 derece almayacaktır. Bunun için ayrıca yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

ÖZEL HİZMET TAZMİNATI

Göreve yeni başlayan bir "Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyologun" özel hizmet tazminatı oranı yüzde 48 üzerinden hesaplanmaktadır. Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve Sosyologlar, Bakanlar Kurulu Kararı ile THS'de değerlendirildiği için özel hizmet tazminatları artık 1-4 derece arası için 100, diğer derecelerdeki personel için ise yüzde 93 üzerinden hesaplanacaktır. Başka bir oran üzerinden özel hizmet tazminatı verilebilmesi için yan ödeme kararnamesinde Bakanlar Kurulu Kararıyla değişiklik yapılması gerekmeketdir. Ancak, özel hizmet tazminatlarını düzenleyen yan ödeme kararnamesinde "Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapan" kaydı bulunmaktadır. Kadrolar henüz resmi anlamda, THS'de değildir. Dolu kadro değişikliği yoluyla kadroların değiştirilmesi gerekmektedir.

EK GÖSTERGE

Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve Sosyologlar açısından, eski düzenlemede ek gösterge 1-4 derece için 2200-800 arasında düzenlenmişti. Yeni düzenlemede THS cetvelinin (c) sırasına göre 1-4 derece için 2200-1100 olarak uygulanacaktır. 657'ye ekli ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Bölümünün a veya b sıralarından ek gösterge alınabilmesi için yasal düzenleme gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber