Meclisin kavasları nasıl seçiliyor, ne kadar maaş alıyor?

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Aralık 2010 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in ?duymayan? ve ?konuşamayan? çalışanları yani ?kavaslar?... Nasıl seçiliyorlar? Bir yeminleri var mı? Ne kadar kazanıyorlar? Görevleri neler?

TÜRKİYE ÖZEL HABER

TBMM BÜROSU ANKARA

GÖREVLERİ AĞIR...

Milletvekillerine hizmet veren ?Kavaslar' Meclis'in en çok sır tutan görevlileri. Vekiller arasında not getirip götürmek, oy pusulalarını taşımak onların görevi.

?Kavas? ne demek?

Kavas kelimesi aslında Farsça bir kelime ve ?Haberci', ?Muhafız', ?yürüyen ve dolaşan' anlamına geliyor. Osmanlı devlet örgütünde kavaslık mesleği 1908 yılına kadar devam etmiş ancak sonra kaldırılmış. 1923 Lozan Antlaşmasıyla da hukuken sona ermiş. Şu anda sadece Fransız Elçiliğinde bu isim altında çalışan görevliler bulunuyor. TBMM'de ise kavaslık pir parlamento geleneği olarak devam ediyor. Resmi statüleri yok. Meclis teşkilat kanununda kavas kadrosu bulunmuyor. Kavasların statüsü kanunda hizmetli personel olarak geçiyor. Giydikleri özel kıyafetler ise ?TBMM memurları giyecek yardımı yönetmeliğinde' ?Genel Kurul Teşrifatçı Elbisesi' olarak tarif ediliyor.

TBMM Genel Kurulunda her gün milletvekili sıraları arasında koşturan, konuşma kürsüsündeki su bardağından ve meclis başkanının frakından bile sorumlu olan kavaslar Meclis'in en ilginç personeli arasında sayılıyor. Özel kıyafetlerle görev yapan kavaslar bir anlamda Meclis'in de kara kutuları. Özellikle gizli oturumlar için seçilen sağır-dilsiz kavaslar her gizli oturum öncesi Meclis bürokratları önünde içeride olanları dışarıda anlatmamaları konusunda özel bir yemin ederek görev yapıyor.

7 KAVAS ÇALIŞIYOR

TBMM Genel Kurulunda görevli 5 erkek 2'si kadın olmak üzere toplam 7 kavas çalışıyor. Kapalı oturumlar için de bir erkek diğeri kadın 2 ahraz (sağır-dilsiz) kavas görevlendiriliyor. Tarihe tanıklık ediyorlar. Milletvekillerini yakından tanıyorlar, kavgalara ve milletvekillerinin her anına şahit oluyorlar. Meclis'te kurallar gereği Genel Kurul salonuna sadece milletvekilleri ve kavaslar girebiliyor. Hepsinin de ağzı son derece sıkı. Yaptıkları görev için de özel eğitimden geçiriliyorlar. Şu anda Genel Kurulda görev yapan 7 kavastan 5'i 2009 yılında İç Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde görev yapan personel arasından iş disiplini, iyi sicil, genel görünüş, uyum, hitap ve sağlık durumları göz önüne alınarak bürokratlardan oluşan bir heyet tarafından seçilmiş. Diğer iki personel ise zaten uzun yıllardır bu görevi yürütüyor.

MAKYAJ EĞİTİMİ VERİLİYOR

Genel Kurul çalışmaları sırasında milletvekillerinin memnuniyet düzeyinin yükseltilmesi için kavaslara hizmet içi eğitim de veriliyor. Kavaslar, sosyal hizmet uzmanlarından milletvekillerine hitap, beden dili, diksiyon, ikili ilişkilerin düzeyi (Milletvekilleri ile aralarındaki mesafe), yasama birimlerinin yerleri, yasama ile ilgili terimler, hizmete özel tutum ve davranışlar konusunda eğitim alıyor. Sır tutma, milletvekillerinin birbirine gönderdiği notlara kesinlikle bakmama, makyajları ve saç traşları konusunda bile özel eğitimden geçiriliyorlar.

SU BARDAĞINDAN DA SORUMLU

TBMM Genel Kurul Salonu'nda milletvekillerine hizmet veren kavaslar, oy pusulalarını, vekillerin birbirlerine notlarını getirip, götürüyorlar. Milletvekili ve bakanların verdikleri evrakların fotokopisini çekiyor, talep edildiğinde arşivden Meclis tutanaklarını, sıra sayılarını, kanun tasarılarını bulup getiriyorlar. Konuşmacı kürsüsündeki su bardağından bile onlar sorumlu.

Özel hizmet tazminatı alıyorlar

TBMM Başkanı ve başkanvekillerine frak giyerken yardımcı oluyorlar. Bunun için her sabah saat 9.30'da başkanvekilinin kıyafetini çamaşırhaneye götürüyorlar, ütüsünü ve temizliğini yaptırıyorlar. Saat 12.30'da kıyafetleri teslim alıyorlar. Yine Başkanvekilinin ayakkabılarını silip, gerektiğinde boyatıyorlar. Başkan veya Başkanvekili kürsüye çıkmadan önce de giyinmesine yardım ediyorlar. Genel Kurul çalışması tamamlandıktan sonra da tek tek milletvekilli sıralarını dolaşıp milletvekillerinin unutulan özel eşyalarını muhafaza altına alıyorlar. Sorumlu oldukları tüm alanların elektrik, su ve diğer kontrolleri yapıyorlar.

Genel Kurul'un çalıştığı saatlerde bu salonda görevli olan kavaslar, Genel Kurul olmadığı günlerde ise normal personel olarak görevlerini sürdürüyorlar.

TBMM'nin toplandığı günlerde resmi elbiselerini giyip Genel Kurul Salonu'nun dört bir yanında gözlerini dört açıp bekliyorlar. Bakanlar Kurulu sıralarından, başkanlık kürsüsünden ya da milletvekili sıralarından gelen bir işaret harekete geçmeleri için yetiyor. Genel Kurul salonunda oturmaları yasak olan kavaslar diğer personel gibi yaş hadleri dolunca emekli oluyor. Maaşları ise diğer personelden biraz fazla. Çünkü Genel Kurulda görev yaptıkları için maaşın yanı sıra yüzde üç oranında özel hizmet tazminatı alıyorlar.

ÖZEL YEMİNLE ÇALIŞIYORLAR

Kavaslar göreve başlamadan önce Meclis bürokratlarının önünde yemin ediyorlar. Bu yeminin içeriği bilinmese de, özellikle sağır ve dilsiz olanları her gizli oturum öncesinde TBMM Kanun Kararlar Müdürlüğü'nün görevlileri önünde, içeride yaşananların dışarıya yansıtılmaması konusunda yemin ediyor.

EN KIDEMLİSİ 27 YIL

Meclis'te görev yapan kavasların yaşça da kıdem olarak da en büyüğü Erol Nazlı. Nazlı 1961 doğumlu ve 27 yıldır Meclis'te çalışıyor. En genç kavas ise Gül Tuğçe Özdemir. 1989 doğumlu Özdemir, 2 yıldır kavaslık yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber