Bugüne kadar kaç şehit yakını istihdam edildi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3713 sayılı Kanunun ek 1. maddesinde, şehti yakınlarının kamuda istihdamı düzenlenmiştir.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Meclis Genel Kurulunda, bir soruya karşılık verdiği bilgiye göre, şuana kadar 10 bin 816 şehit yakını kamuda istihdam edilmiştir. Bakan Atalay'ın açıklaması şu şekildedir:

"Diğer bir soru şehitlerimizle ilgili. Şehit yakınlarından şu anda kaç kişi işe alınmak için başvurmuş, bekliyor? Bu konuda yüce heyetinizi toplamıyla ilgili bilgilendireyim. Biliyorsunuz 3713 sayılı Kanun gereğince şehitlerimizin bir yakını işe alınır. Şu ana kadar memur olarak 7.841, işçi olarak 2.294 ve sözleşmeli olarak da 681, toplam 10.816 kişi şehit yakını olarak işe alınmıştır. Şu anda da hâlen başvurmuş ve işlemi devam yirmi dosya mevcuttur."

YUKARIDAKİ UYGULAMAYA ESAS KANUN MADDESİ

Ek Madde 1 ? (Ek: 13/11/1995 - 4131/3 md.)

A) Genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının % 1'sini, bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı terör eylemleri nedeni ve etkisiyle; (1)

a) (Değişik: 27/5/2007-5673/3 md.) Şehit olan veya çalışamayacak derecede malûl olan kamu görevlileri, er-erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularının varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin veya,

b) Malul olup da çalışabilir durumda olanların,

İstihdamı için ayırmak ve bu fıkra hükümleri çerçevesinde belirlenecek kişileri işe almak veya atamak zorundadırlar.

İçişleri Bakanlığı, yukarıdaki fıkra kapsamına giren kişileri tespit etmek, bunlardan bir işe girmek için istekli olanların nitelikleri ile iş gereklerini gözönüne almak suretiyle, işe alınmaları veya atamalarının yapılması için, durumlarına uygun kadrosu mevcut olan kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmekle görevlidir. Bu kişilerin işe alınmaları veya atanmaları sırasında açıktan atama izni alınması gerekmez. Ancak, ilgililerin sınav hariç olmak üzere, kadro veya işin gerektirdiği nitelik, özellik ve şartları taşımaları zorunludur.

Şehit yakınları ile çalışabilir durumda olan malullerin istihdamında takip edilecek usul ve esaslar; Maliye, Milli Savunma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı ve İş ve İşçi Bulma Kurumunun görüşleri alınmak suretiyle, İçişleri Bakanlığınca üç ay içerisinde çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber