Yargıtay, evlerin üzerine kurulan baz istasyonlarının kaldırılması kararını onadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 11:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde mahalle sakinlerinin açtığı davada, evlerin üzerine kurulan baz istasyonlarının faaliyetlerinin durdurularak, kaldırılmalarına karar veren yerel mahkemenin kararı Yargıtay'da oy çokluğuyla onandı.

32 Evler Mahallesi Lale Sokak'ta yaşayan İshak Tarkan, Kazım Duman, Adem Öğütlü ve Mehmet Çetinkaya, evlerinin üzerine baz istasyonu kurduran komşuları F.Ç., G.Ç., Ö.Ç., E.Ç. ve R.B. ile baz istasyonlarını kuran iki GSM operatörü hakkında, geçen yıl şubat ayında Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Davacılar, avukatları Özgür Eray Taş aracılığıyla mahkemeye sundukları dilekçede, insan sağlığına zarar verdiği olgusu herkesçe bilinen baz istasyonlarının kullanımının durdurulmasını ve kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Turali Eraslan, hazırladığı raporda, baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışınların insan ve çevre sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğine dair bilimsel veriler ve kanıtların olduğunu belirtti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Tıp Danışmanı Prof. Dr. Selçuk Aslan'ın sunduğu bir raporda, manyetik dalgaların özellikle kanser yapma özelliğine vurgu yaptığına dikkati çeken Eraslan, "Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre, elektromanyetik etkilerin insan sağlığına zararlı etkileri olduğunu; çok sayıda kronik hastalık veya sağlık sorunu için bütün araştırmacıların üzerinde anlaştığı belirtilmiştir. Elektromanyetik etkilerin uzun vadede olası etkileri göz önünde bulunduğunda, toplumu korumak amaçlı tüm tedbirlerin alınması gerektiği bildirilmiştir." şeklinde görüş bildirdi.

Eraslan; bağımsız bilimsel araştırmacılara göre, manyetik ışınların hücrelerin genetik zarlarına zarar verdiği, kanser ve doğum kusurlarını artırdığı, yetişkinlerde beyin ve kan kanserlerini, üreme özelliklerinin yitirilmesine, kalp hastalığına, stres düzeyindeki artışa, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına ve unutkanlığa sebep olabileceğinin belirtildiğini kaydetti. Eraslan, kanıta dayalı bilgilerin insanların yoğun yaşadığı bölgelerde toplum sağlığı açısından baz istasyonlarının kurulmaması gerektiğini ortaya çıkardığını belirtti.

GSM şirketlerinin avukatları ise bilir kişi raporunu kabul etmedi. Mahkeme, baz istasyonlarının faaliyetlerinin durdurularak bulundukları yerden kaldırılmalarına karar verdi.

Mahkeme kararının ardından, baz istasyonları bulundukları yerlerden kaldırılırken, GSM şirketlerinin avukatları, yerel mahkemenin kararını temyiz etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla, yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesinden dolayı temyiz talebini reddederek, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla onadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber