Özcan: Şiddet vardı ama öğrenciler de ajite etti

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 22 Aralık 2010 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Özcan, Atalay'ın, İstanbul'daki öğrenci gösterilerinde bazı öğrencilerin kendilerini yere atarak rol yaptığı açıklamasına paralel bir açıklama yaptı: ?Biraz fazla şiddet kullanıldı ama öğrencilerin de medyanın ilgisini çekmekten medet umdukları kısmı doğrudur?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, dün CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a yaptığı açıklamalarda, son öğrenci protestolarını değerlendirdi.

Özellikle İstanbul'daki olaylarda öğrencilere karşı biraz fazla şiddet kullanıldığını belirten Özcan, şöyle konuştu:

?Polis Akademisi'nde 18-19 yıl ders vermiş öğretim üyesiyim, toplumsal olaylarla özel olarak ilgilenme fırsatı buldum. O raddeye getirdiğinizde, öğrencilerle polisi karşı karşıya getirdiğinizde kimin ne yaptığını pek kontrol edemezsiniz. İstanbul'da da öyle oldu. Biraz fazla şiddet kullanıldı, doğru değildir ama öğrencilerin de yerlerde sürünmekten ve medyanın ilgisini çekmekten medet umdukları kısmı doğrudur. Ben de olsaydım belki aynı şeyi yapardım.?

?Bunlar kötü manzaralar'

?Kendilerini yere mi attılar? sorusu üzerine Özcan, ?Hayır atmadılar ama o türden resimlerin medyaya düşmesi olaya olan ilgiyi artırır diye düşünüyorum. Hiçbir şekilde o raddeye getirmemelisiniz. Öğrenciler ile polisi karşı karşıya bırakmamalısınız? diye konuştu.

Özcan, ?Kim hata yaptı burada? sorusuna, şu yanıtı verdi: ?Burada herkesin hatası var. Öğrencilerin de bir miktar hatası var ama şiddet kullanan polisin de bir miktar hatası var. Sokakta karşı karşıya gelen iki grubun hareketleri kontrol edilemez bir durumdadır. Siz ne yaparsanız yapın, ne kadar makul davranırsanız davranın o raddeye geldiğinde bu tür şeyler olabilir. Bunlar kötü manzaralar. Görmek istemediğimiz manzaralar. Ümit ediyorum bir daha olmayacaktır.?

?Aynı şeyi yapardım'

Atalay'ın ?öğrencilerin polise şiddet uyguladığı? yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Özcan, şunları kaydetti:

?Gördüm resimde, öğrenci de onu yapabilir. Olayın tabiatında vardır o. İki grup birbiriyle kapışmaya başladığı zaman siz de elinizde ne varsa öbür tarafa atıyorsunuz, onlar da gazlarını size atıyorlar. Yani bu hoş olmayan, kontrol edilemeyen bir mekanizmadır. Şiddet kullanıldı fazla miktarda. Normalin üzerinde, biraz fazla kullanıldı. Öğrenciler de biraz ajite etti olayı. Hiçbir zaman öğrencilere suç atmıyoruz.

Öğrencileri suçlu bulduğumu söylemedim. Kendi lehlerine olan manzaraların görülmesini sağladılar dedim. Bunu yapıyorlar, bu belki olayların tabiatı gereği yapılması gereken bir şey. Ben de oradaki protestoculardan birisi olsaydım, ben de böyle resim vermek, medyada görünmek isterdim ki insanların olaya ilgileri artsın diye.?

POLİSE BARİYER ÖNERİSİ

Prof. Özcan, polisin bariyer kullanmasının olayları önleyebileceğini belirtti: ?Almanya ve İngiltere'deki öğrenci olaylarında görüyorsunuz, hiçbir zaman temas halinde değiller. Bizde de tam tersine birbirlerine yakın duruyorlar. Bunun olmaması lazım, muhakkak araya bir bariyer koymak lazım ve teması önlememiz lazım. Eğer bu önlemi almazsanız bazı talebeler yerlerde sürünür, polis gaz atar. Görmek istemediğimiz manzaralar ortaya çıkar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber