İzmir'de sağanak yağış su baskınlarına sebeb oldu/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur sebebiyle facianın eşiğinden dönüldü. Şehirde Venedik'i aratmayan görüntüler oluştu.

Yamanlar Dağı'ndan gelen derelerin çoğu, bentlerin yıkılması üzerine Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde taştı. Çiğli'de İstanyonaltı, Karşıyaka'da Örnekköy, Şemikler, Fikri Altay ve Bostanlı mahallelerindeki yüzlerce ev, işyeri ve araba su altında kaldı. İstasyonaltı'ndaki apartmanların girişi tamamen suyla dolduğu için mahsur kalan vatandaşları, itfaiye ekipleri botlarla kurtardı. Sel sularına kapılan 35 koyun, 50'ye yakın güvercin ve 5 köpek telef oldu. Çiğli'deki Peynircioğlu Deresi'nin yan bentlerini aşan sular, İstasyonaltı Mahallesi'ni adeta göle çevirdi. Konutlarında mahsur kalan ve işe gitmek için çabalayan vatandaşları, AKS 110 ekipleri botlarla caddeye kadar götürdü. 8019/21 Sokak 35 numarada oturan Tarık Akdokur, "İşe gitmek için uyandım. Hiçbir şeyden habersiz aşağıya indiğimde, apartmanın çıkışının su altında olduğunu gördüm. Tekrar yukarıya çıkarak üzerimi değiştirdim ve belime kadar suyun içine girerek, apartman otoparkında su altında kalan otomobilimi güçlükle çıkarabildim fakat arıza yaptı. Apartman girişindeki elektrik panosu bile su altında. Şimdi bizim zararımızı kim ödeyecek?" dedi.

Apartmanında mahsur kalan ve işine gidebilmek için ekiplerden yardım isteyen 26 yaşındaki şehir plancısı Yelda Yalçın ise, "İzmir gibi bir kentte evden işe gidebilmek için apartmandan botla çıkıyoruz. Şehir plancılığına gereken önem verilmediği için bu durumdayız. Şehre yağmur yağdı ve mahalleyi su bastı. Apartmandan çıkamadığım için işe gelemiyorum desem, buna hangi patron inanır? Sırf bu yüzden, bu halde işe gitmeye çalışıyorum. Belediyeler kadrolarında şehir planlaması çalıştırmazsa olacağı budur." şeklinde konuştu. AKS 110 ekiplerinin botla kurtardığı Seher Işık da işe gitmek zorunda olduğu için suların içine girdiğini belirterek, "İtfaiyenin yardımı sayesinde botla buraya kadar geldim. Şimdi eve geri dönüyorum." dedi. Bir apartmanın kapıcı dairesinde oturan Mustafa Gökçe de evini su bastığını söyledi: "Evde boyuma kadar su var. Canımı kurtardığımı seviniyorum. Her şeyim gitti. Bunun sorumlusu, altyapıları yapmayanlardır. Gelip halimizi görsünler." Sel suları, aynı mahallede bir zemin katta oturan Kenan Akpınar'ın evinie de göle çevirdi. Çocukları ve Kore gazisi babası Turan Akpınar, masanın üzerine çıkarak canlarını zor kurtardı. Evin içinin tamamen suyla dolduğunu belirten Akpınar'ın balkonda beslediği 50 güvercin de telef oldu.

SULAR 35 KOYUNU GÖTÜRDÜ

Sel suları, Karşıyaka'nın Örnekköy Mahallesi'nde kurbanlık hayvan satan Muzaffer Oğultarhan'ın 35 koyununu da götürdü. Büyük üzüntü yaşayan Oğultarhan, "Sabaha karşı dağlardan gelen sularla hayvanlarım telef oldu. Bazılarını, toprağın altında ölmek üzereyken son anda kurtardım." diye konuştu. Bu arada Karşıyaka Belediyesi'ne ait barınakta bulunan dört köpek de sulara kapılarak telef oldu.

'TEK TESELLİMİZ CAN KAYBININ OLMAMASI'

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, selin yaşandığı mahallelerde ve dere yataklarında incelemelerde bulundu. Fikri Altay Mahallesi'ne giden Başkan Durak, baskınların dağdan inen suların derelerdeki bentleri yıkmasından kaynaklandığını belirtti. Küçükbaş hayvan ve köpeklerin telef olduğunu belirten Durak, "Karşıyaka, Gediz Deltası'ndaki 12-13 derenin üzerinde kurulu. Zaman içinde binaların yapılması nedeniyle derelerin çoğu kapatılmış. Sabah bentlerin patlaması, çevresinde tahribate sebep oldu. Tek tesellimiz, can kaybı olmaması. Çukur yerlerde ve dağlardan inen derelerin çevresinde sıkıntılar var. Yardım için bütün ekiplerimizle çalışıyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber