SAÜ'lü öğrencilerden ulaşım, yemek ve sağlık sıkıntısı eylemi/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 15:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri, yaşadıkları ulaşım, yemek ve sağlık sorunlarının çözümü için protesto eylemi gerçekleştirdi.

SAÜ Esentepe Yerleşkesi Kampüs Kafeteryası önünde Öğrenci Hakları Platformu öncülüğünde toplanan öğrenciler protesto eylemi yaptı. Polis ve üniversite güvenliğinin geniş güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen eylem bir öğrencinin tulum çalmasıyla başladı. Çalan tulumun ardından öğrenciler ulaşım, yemek ve sağlık sorunlarını anlatan tiyatro gösterisi sundu. Renkli görüntülerin yaşandığı, bazen güldüren bazen düşündüren gösterinin sonunda öğrenciler tiyatrocu arkadaşlarını alkışladı. Gösterinin ardından

slogan atan öğrenciler, ellerinde döviz ve pankartlar eşliğinde slogan atarak rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis ve güvenlik görevlileri rektörlük önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Rektörlük önüne gelen öğrenciler burada bir basın açıklaması yaptı.

Öğrenci Hakları Platformu üyesi öğrenciler, üniversite öğrencileri arasında yaptıkları araştırmada üniversitede ilk aşamada çözülmesi gereken sorunların başında sağlık, yemekhane ve ulaşım konularının geldiğini, sorunlarla ilgili toplanan imzaları rektörlüğe teslim etmek için toplandıklarını söylediler.

Öğrenciler adına yapılan basın açıklamasında, "Üniversiteye ulaşım belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Fakat üniversitede öğrenim gören öğrenci sayısı ile sefer yapan otobüslerin taşıma kapasitesi karşılaştırıldığında ortaya trajikomik bir durum çıkmaktadır. Belediye otobüslerinin sayılarının artırılması ve yüzde 50'lik zammın da geri alınmasını talep ediyoruz. Başka bir sorun da mediko sosyal merkezi tarafından Sağlık Bakanlığının yasasına aykırı biçimde bizlerden rapor onayı ve muayene

ücreti kisvesi altında keyfi bir uygulamayla alınan ücretlerdir."

Öğrenciler adına yapılan basın açıklamasında, üniversite rektörlüğünden bu yasa dışı uygulamanın kaldırılması ve sağlık hizmetlerinin olması gerektiği gibi ücretsiz hale getirilip niteliğinin yükseltilmesi istendi. Diğer bir sorunun ise 35 bin kişinin öğrenimine devam ettiği merkez kampus yemekhanesinin kapasitesi olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Yalnız 500 kişiyle sınırlıdır. Yemekhane kapasitesinin mevcut talebi artıracak şekilde artırılmasını, yemek kalitesinin yükseltilmesini ve ücretinin

düşürülmesini istiyoruz. Sorunlar konusunda imza veren binlerce öğrencinin sesine kulak vermeyip görmezden gelinirse platform olarak binleri alarak sorunlar çözülene dek meşru çerçeve dahilinde daha farklı eylem yöntemleri kullanarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Birer eğitim kurumu olan üniversitelerimizin rant kapısına dönüştürülüp şirketleştirilmesine ve öğrencilerin de müşteri olmasına izin vermeyeceğiz."

Açıklamanın sona ermesinin ardından Öğrenci Hakları Platformuna üye 3 öğrenci arkadaşlarından topladığı 10 bin imzayı SAÜ'nün yeni Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas Ankara'da olduğundan dolayı Rektör Vekili Prof.Dr. Fatih Üstel'e teslim etti. Üstel de öğrencileri sıcak bir şekilde karşılarken sorunların takipçisi olacağı sözünü verdi. Üstel'den söz alan öğrenciler dışarıda bekleyen arkadaşlarının yanına gitti. Eylem de sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber