Merkez Bankasında, 30 milyar lira emekli maaşının hesabı hala sorulamadı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Aralık 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli üyelerine verdiği fahiş maaşlarla gündeme gelen Merkez Bankası Vakfı'na aktarılan 3,6 milyar TL'nin faiziyle 7,6 milyar liraya ulaştığı tespit edildi. Başbakanlık müfettişlerinin raporu çerçevesinde paranın iadesi için açılan ilk dava aleyhte sonuçlandı. Gözler Başbakan Erdoğan'da.

30 bin liranın üzerindeki emekli maaşları ile dikkat çeken Merkez Bankası Vakfı'na ilişkin kapalı kalan birçok konu aydınlanıyor. Maliye Bakanlığı'na bağlı gelirler kontrolörleri tarafından yapılan inceleme sonrasında kesilen 3,5 milyar liralık vergi cezasının ardından birçok yeni bilgiye ulaşıldı. İncelemelerde bankadan vakfa 3,6 milyar lira para aktarıldığı tespit edildi. Hazine bonosunda değerlendirilen paranın 2006 yılında ulaştığı tutar yaklaşık 7,6 milyar lira olarak hesaplandı. Edinilen bilgilere göre Başbakanlık müfettişleri bu paraların iadesi gerektiği yönünde rapor düzenledi. Bu raporun ardından Merkez Bankası, Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na (MERVAK) paraların iadesi için başvurdu. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü iade için dava açılması gerektiğine yönelik bir rapor hazırladı. Dava konusu miktarın olması gerekenden az olması ve bütün yılları kapsamaması nedeniyle ilk davayı Merkez Bankası kaybetti.

Süreci değerlendiren bankaya yakın kaynaklar dava sürecini mesleğe yeni başlayan bir avukatın takip ettiğini belirterek, "Yeni, kapsamlı ve sağlıklı bir davanın daha açılması gerekiyor. Çünkü ilk davada davayı açanlar ile dava edilenler ve hep aynı kurumda çalışan kişilerden oluşuyordu. Artık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor." dedi. Aynı yetkili cumhuriyet savcılarının konuyla ilgili göreve çağrılması gerektiğine dikkat çekti. İncelemelerde 30 bin TL'nin üzerinde maaş alanların yanı sıra 1,5 milyon liranın üzerinde üye hesabı olanlar bulunuyor. Maliye tarafından kesilen rekor ceza ve 4 milyar liralık ihtiyati haczin ardından MERVAK'ta çözülmeler de başladı. Gelir İdaresi tarafından ihtiyati haciz uygulamasına gidilmesiyle birlikte birçok üyenin parasını kurtarabilmek için istifa hazırlığında olduğu belirtiliyor. Banka kaynaklarından edinilen bilgilere göre 4 milyar liralık ihtiyati haczin ardından vakıfta panik havası oluştu. Gelirler kontrolörleri tarafından kesilen cezanın ardından üyelerinin önemli bir kısmının istifaya hazırlandığı belirtiliyor. Gelir İdaresi'nin istemi üzerine Vergi Mahkemesi MERVAK'ın varlıkları üzerine 6 milyar 253 milyon liralık ihtiyati haciz kararı çıkarmasına rağmen hacizde yaklaşık 2 milyar TL'lik indirim yapılmıştı. Vakıf, üyelerine ciddi miktarlarda ek emeklilik aylığı ödüyor. Bu miktar 3 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. Ek emeklilik aylığı; taban aylık, reel getiri aylığı ve ödenek toplamından oluşuyor.

Merkez Bankası Vakfı, 16 Kasım 1987'de kendi çalışanlarına ek emeklilik ve sosyal güvenlik yardımları sağlamak amacıyla kuruldu. Ancak Maliye tarafından yapılan tespitlere göre banka vakıf üyelerinin primleri, bir defaya mahsus olmak üzere vakfın kuruluşundan 20 yıl önceye kadar bulundukları makamdan aldıkları maaş üzerinden yatırılmış. Vakıf 1988 değil 1968 yılında kurulmuş gibi geriye dönük işliyor ve bu 20 yıl için yatırılan primler üyelerden değil Merkez Bankası'ndan yani devletten aktarılmış. Tespitlere göre 1988-1995 yılları arası üyeler maaşlarının yüzde 10'unu prim olarak vakfa yatırırken, yüzde 20'si de banka tarafından üyeler adına katılım payı adı altında vakfa ödeniyor. ANKARA ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber