Hasta ziyaretinde görüntülü internet dönemi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2011 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Hastalıkları Servisi'nde yoğun bakım hastaları, yakınlarıyla dünyanın her yerinden internet üzerinden görüşebilecek. Servise konulacak kameradan alınan görüntü internet ortamına aktarılacak ve buradan dünyanın her tarafından vatandaşlar hastasıyla görüntülü ve sesli olarak görüşme imkanına kavuşacak.

Prof. Dr. Öcal Berkan'ın anabilim dalı başkanlığına getirilmesiyle CÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Hastalıkları Servisi'nde önemli gelişmeler yaşanıyor. Bölge hastanesi konumundaki üniversite hastanesinde, öncelikle kalp hastalarının başka illerdeki hastanelere gitmelerinin önünün alınması için yoğun bir çaba içine girildi. Bunda da belli oranda başarı sağlandı. Artık Sivas başta olmak üzere Erzincan ve Tokat illerinden de çok sayıda kalp hastası üniversite hastanesini tercih eder konuma geldi. Kalp ve damar hastalıkları servisindeki bu yoğunluk, Kalp ve Damar Hastalıkları Servisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan'ı yeni arayışlara itti. Bu amaçla yetersiz kalan yoğun bakım ünitesinin genişletilmesi için çalışma başlatıldı. Daha önce ancak 4- 5 hastaya hizmet veren yoğun bakım ünitesi genişletilerek, buradan aynı anda hizmet alacak hasta sayısı 10'a çıkarıldı. Yoğun bakım ünitesinin yanına durumu daha ciddi olan hastaların tedavi edilebileceği bir de oda oluşturuldu. Kalp ve damar hastalıkları servisinde yoğun bakım ünitesinin genişletilmesinin yanı sıra kamera sistemi de kurulması için çalışma başlatıldı.

Doktorlar, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarını internet üzerinden yayınlanacak görüntüler sayesinde evlerinden de takip ederek gözlemleyebilecek. Ameliyatlar sonrası hijyenik bir ortamda tutulması gereken hastalar da görüntülü olarak yakınlarıyla görüşebilecek. Böylece, hasta yakını hastasının durumu hakkında kendi ağzından bilgi sahibi olacak ve hastasının yanına girerek onun sağlığını tehlikeye atmamış olacak. Kameralı görüşme imkanının 1 hafta içinde hizmete girmesi bekleniyor. Yoğun bakım ünitesinin genişletilmesi ve kamera sistemi maliyetlerinin büyük bir bölümünün hayırseverler tarafından karşılandığı belirtildi.

Yoğun bakım ünitesinde artık daha fazla hastaya bakabileceklerini belirten Prof. Dr. Öcal Berkan, yoğun bakım ünitesini uluslar arası standartlara uygun hale getirdiklerini söyledi. Bölgedeki en modern ve gelişmiş yoğun bakımın kendi üniversitelerinde olduğunu ifade eden Berkan, artık yoğun bakım ünitesine hiç kimsenin girmesine izin vermeyeceklerini aktardı. Bunu da enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için yapacaklarını anlatan Berkan, kurulacak kamera sistemi sayesinde hasta ve yakınlarını da görüştürmeyi planladıklarını aktardı. Berkan, "Ameliyat bittikten sonra hastalarımız yakınlarıyla temas halinde oluyorlar. Bu da enfeksiyon riskini arttırıyordu. Hastanın sağlığı için sakıncalı olan bu durumu ortadan kaldırmak için hasta ve yakınını kameralı sistemle görüştürme kararı aldık. Bundan sonra servise koyacağımız kameralar sayesinde hasta yakınları hastalarının durumlarını her an bekleme odalarından gözlemleyebilecek. Burada olmayan yakınlar ise internet üzerinden hastalarını görme ve onlarla konuşma imkanı da bulacak." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber