Sabit hat aboneleri de üst limite dahil olacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ocak 2011 07:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Telefon faturalarına üst limit getirme projesi, sabit telefon hatlarını da kapsayacak. Tüketicilerin kendi limitlerini koyacakları proje 33 milyon aboneyi etkileyecek, 2011 bitmeden faaliyete geçecek

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, geniş bant ve mobil internet için başlatılan uygulamanın, cep telefonu faturalarının ardından sabit telefonlar için de genişletileceğini açıkladı. Acarer, vatandaşın telefon faturası için kendi seçtiği bir limit koyacağını ve bu limiti aşması halinde hattının kesileceğini kaydetti. Acarer, operatörlere, sistemlerini bu uygulamaya göre kurmaları için yeterli süreyi vereceklerini de söyledi. BTK, 2011 iş planını açıklarken, planda yer alan en dikkat çekici uygulama, faturalara üst limit getirilmesi hedefi oldu. Sorularla faturalara üst limit uygulaması şöyle işleyecek:

DAHA ŞEFFAF OLACAK

l SORU: Faturalara üst limit getirilmesine ilişkin uygulamanın amacı nedir?

Uygulamanın amacı, tüketicinin hak ve menfaatlerini gözetmek. Faturalara üst sınır getirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmesi düzenlemesiyle, tüketiciler bu imkana kavuşabilecek ve tüketici refahı artacaktır. Düzenleme ile fatura ve tarife şeffaflığı da amaçlanıyor.

%80 OLUNCA UYARI GELİYORDU

l SORU: Daha önce benzer uygulamalar var mıydı?

İnternet kullanımında çok ciddi kota aşımları yaşanıyor ve aboneler fahiş faturalar ile karşılaşıyordu. 49 liralık kotaya abone olan kişi, bir anda farkında olmadan film, müzik indirilerek kotasını aşıyor ve ay sonunda 149 liralık faturayla karşılaşıyordu. Bu tür tüketici şikayetleri bize ulaşınca, bir düzenleme yaptık. Kotanın yüzde 80'ine ulaşınca internet servis sağlayıcınız size ikazda bulunuyor. Mobil geniş bantta da bunu getirdik.

Sınırı tüketici koyacak

l SORU: Yeni uygulama nasıl olacak?

Şimdi bu, üst limit sistemini cep telefonu kullanıcılarına da uygulamak istiyoruz. Burada tüketicinin tercihine bağlı olarak faturada bir sınır seçilecek. 100 TL olsun diyebilir, bir başkası daha fazla olsun diyebilir. Konunun esasları henüz belirlenmedi. Uygulamayı, mobil yanında sabit ses iletiminde de getirmeyi hedefliyoruz. Abone, belli dönemde uyarılacak.

HAT HEMEN KESİLECEK

l SORU: Telefon hattı ne zaman kesilecek?

Konuya ilişkin usul ve esas henüz belirlenmedi. Üst sınırın nasıl belirleneceği, işletmecinin bu sınıra gelindiğinde ne yapacakları hususu tespit edilecek. Örneğin abone, belirlediği fatura limitinin yarısına geldiğinde ya da yüzde 90'ini doldurduğunda uyarılacak. Buna rağmen limit aşımı yapılırsa, arama yapılmasına izin verilmeyecek. Abone, limit artırım talebinde de bulunabilecek.

33 MİLYONU KAPSIYOR

l SORU: Uygulama ne kadar aboneyi kapsıyor?

Türkiye'de 17 milyon civarında faturalı, 16.3 milyon da sabit telefon abonesi bulunurken, uygulamadan 33.3 milyon civarında abone yararlanacak.

2011 BİTMEDEN BAŞLAR

l SORU: Uygulama ne zaman başlayacak?

BTK tarafından yürütülen çalışmanın, temmuz ayında tamamlanması planlanıyor. Ancak, çalışma tamamlandığında hemen uygulamaya girmeyecek. İşletmecilere teknik altyapılarını ona göre hazırlamaları ve kendi sistemlerini entegre etmeleri için süre verilecek. Uygulamanın, 2011 bitmeden hayata geçirilmesini hedefliyoruz.

KARŞILAŞTIRMA GELİYOR

l SORU: Tüketicilere dönük benzer uygulamalar yapılacak mı?

Yine Tüketici Hakları Yönetmeliği hükümleri kapsamında web sitesi üzerinden tarife karşılaştırılması uygulamasına başlayacağız. İşletmeciler tarafından son kullanıcılara sunulan tarife seçeneklerinin çeşit ve sayıları sürekli olarak artmakta olduğundan tüketicilerin kendileri için en uygun tarifeleri seçmeleri gittikçe zorlaştırıyor. Bu amaçla ilk olarak, tarifelerin karşılaştırılabilmesi için gerekli olan veri deposunun oluşturulması gerekiyor. Halen bu konu hukuki, teknik ve ekonomik açılardan inceleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber