'Bürokrasiye parmak soktuğunuzda eliniz, kolunuz, vücudunuz gidiyor'

Haber Giriş : 25 Mart 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29 Mart'ta görev süresi sona erecek olan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Arasıl, 'Bürokrasiye parmak soktuğunuzda eliniz, kolunuz, vücudunuz gidiyor' diye konuştu

Telekomünikasyon Kurumu'nda (TK) gözler yeni başkanın kim olacağına çevrildi. Kurum Başkanı Ömer Arasıl'ın görev süresi 29 Mart'ta sona erecek. Kulislerde kurul üyesi Galip Zerey, eski kurul üyesi Abdullah Raşit Gülhan ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Aksu'nun adı kurum başkanlığı için geçiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın birlikte belirleyeceği isim Köşk'e gönderilecek.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Ömer Arasıl dün yaptığı veda toplantısında, özerk kurumların Türkiye'de kendini çok iyi anlatamadığını, bu kurumların asli görevlerinin anlaşılması için 13-15 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerektiğini söyledi. Türk Telekom ile serbestleşme sonrası piyasaya yeni giren Uzak Mesafe Telefon Hizmeti (UMTH) veren işletmeciler arasındaki sorunlara da değinen Arasıl, bürokrasideki gecikmelerin sektörle ilgili bazı kararları etkilediğini savundu. "Bürokrasinin çarklarını kırmak zor" diyen Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Arasıl, kendisini bürokrat olarak değil, öğretim üyesi olarak gördüğünü söyledi. Arasıl, "Bürokrasiye parmak soktuğunuzda bırakın parmağınızı eliniz, kolunuz, vücudunuz da gidiyor" dedi.

'Telsim satışı hızlanmalı'
Telsim ve Türk Telekom'un satışı çalışmalarını da değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Ömer Arasıl, "Telsim'in satışında her geçen gün olumsuzdur. Bir an önce satılması gerekir. Çünkü özellikle GSM sektöründe acımasız bir rekabet var. Telsim gibi altyapısını, teknolojisini tamamlamış, dünya devlerinin de gözü olduğu bir şirketin devletin yönetim ve denetimi altında kalması doğru değildir" dedi. GSM sektöründe devlet yönetimi ve denetimindeki bir şirketin rekabet açısından sıkıntı yaşayacağını dile getiren Arasıl, ilgili kuruluşların daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Telsim'in devlette olmasının 'etik' olarak da doğru olmadığını savunan Arasıl, devletin karşısındaki iki özel şirket ile rekabet etmesinin de zor olduğunu vurguladı.

Türk Telekom ve Telsim'in aynı dönemde satışının gerçekleştirilecek olmasının birbirinin değerini etkileyebileceğine yönelik yorumlara katılmadığını söyleyen Arasıl, "Telsim'in daha önce satılması bana göre Türk Telekom'un değerini azaltmaz, artırır" diye konuştu.

'Vergi yükü fazla'
Arasıl, Türk Telekom'un satışı ile ilgili olarak da, sektördeki özelleştirme ve satışların yerli ve yabancı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumlara yapılabileceğini, eşit şartlar oluştuğunda ulusal sermayeden yana tavır almak gerektiğini belirtti. Telekomünikasyon sektöründe faaliyette bulunan işletmecilerin üzerinde yüksek vergi yükü bulunduğunu belirten Arasıl, GSM operatörlerinin Hazine payının düşürülmesi konusunda daha önce teklifte bulunduklarını söyledi.
Arasıl, Hazine Müsteşarlığı'nın 'vergi' ile ilgili sorunlar konusunda ilgili kurum ve kuruluşlar ve sektör ile ay sonunda bir toplantı yapacağını da ifade etti. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Arasıl, bu toplantıda, operatörler lehine bir indirim yapılabileceğini, bunun da tüketicilere yansıtılabileceğini söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber