Sanayinin yoğun olduğu Kocaeli'de anne sütünde ağır metaller çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 11:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kocaeli'nde, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından Dilovası'nda yapılan araştırmada, çocukların vücutlarında ağır metallerle doğdukları ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu metallerin çocuklarda kanser riskini yükselttiğini ifade etti.

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde yaşanan çevre katliamının insan sağlığı üzerinde yaptığı tahribat araştırmalarda da gün yüzüne çıktı. Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından Kocaeli'de sanayinin en yoğun olduğu Dilovası ve sanayinin en az olduğu Kandıra bölgesinde hamile kadınlar ile yapılan çalışmanın ayrıntıları, çalışma bitmemesine rağmen ortaya çıktı.

Çalışmaya katılmayı kabul eden kadınların doğumlarında anne sütünde, çocuk dışkısı ve kanından alınan örneklerde, Dilovası'nda doğan çocuğun vücudunda alüminyum, kadmiyum, çinko, kurşun ve demir gibi ağır metaller çıktığı görüldü.

Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma geçen yıl başladı. Haziran ayında bitmesi beklenen çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Hamzaoğlu, Dilovası bölgesinde 2002 yılından beri çalışma yaptıklarını söyledi. En çok sanayinin Dilovası'nda olduğunu gördüklerini söyleyen Hamzaoğlu, 2004 yılında hazırladıkları ön raporda bölgede ölen her 100 kişiden 33'ünün kanserden öldüğünü tespit ettiklerini vurguladı.

Bölgede evleri gezerek son bir yılda yaşanan ölümlerin nedenlerini ailelerden ve hastaların hastane raporlarından aldıklarını söyleyen Hamzaoğlu, bu araştırmada ölenlerin çoğunluğunun kanserden öldüklerini gördüklerini kaydetti. Bu araştırmaların kamuoyunda gündeme gelmesi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde komisyon kurulduğunu söyleyen Hamzaoğlu, "Komisyon 2006 yılında çalışmaya başladı ve 2007'de çalışmasını bitirdi. Hazırlanan raporda, bölgede kapasite artırımı olmayacağı, kullanılan metallerin değiştirilmesi gerektiği ve havanın filtrelerden geçeceği belirtildi. O dönemde çevre bakanı gerçekten sorunun üzerinde durdu. Ancak Osman Pepe'nin değişmesinin ardından yeni bakan bizim raporlarımızı kabul etmedi." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber